Oppositie doet voorstellen voor wijziging Belastingplan

10 november 2015, wetsvoorstel - Hoe krijgt het kabinet ook in de Eerste Kamer een meerderheid voor zijn belastingplannen voor 2016? De oppositiepartijen proberen het kabinet voor hun wijzigingsvoorstellen te winnen. Een politiek ingewikkeld project, constateert Groot (PvdA).

Het Belastingplan is "gewoon een goed stuk", vindt Neppérus (VVD), want het verlaagt de lasten en het creëert banen. Van Weyenberg (D66) ziet het anders: met de 5 miljard lastenverlichting heeft het kabinet een kans gemist op een ambitieuze belastinghervorming met serieus lagere lasten op arbeid. Geen robuuste belastingverlaging en al helemaal geen hervorming, concludeert Van Klaveren (GrBvK). In het Belastingplan zit te weinig vergroening, het levert te weinig banen op en het verkleint de ongelijkheid niet, luidt het oordeel van Grashoff (GroenLinks). Ook Bashir (SP) ergert zich aan de ongelijke verdeling. Hij wil het belastingvoordeel voor de hogere inkomens omzetten in een belastingvoordeel voor iedereen.

Alleenverdieners moeten worden ontzien

Een kostwinner met een modaal inkomen houdt netto minder over dan een alleenstaande ouder met een minimuminkomen. Dat moet anders, vinden Van Dijck (PVV) en Omtzigt (CDA). De kloof tussen tweeverdieners en alleenverdieners moet significant afnemen, zegt Dijkgraaf (SGP). Met Bashir en Schouten (ChristenUnie) wil hij alleenverdieners serieus tegemoetkomen. Hun voorstel ergert Van Weyenberg. Volgens hem vernietigt het banen, terwijl gezinnen met jonge kinderen en twee werkende partners er veel minder op vooruitgaan. Schouten bepleit een verruiming van de mogelijkheid voor chronisch zieken en gehandicapten om hun specifieke zorgkosten af te trekken.

Grotere vermogens worden zwaarder belast

Als iemand meer vermogen heeft, zal hij daarmee volgens het kabinet een hoger rendement behalen. Daarom worden hogere vermogens zwaarder belast. Dit sluit beter aan bij de realiteit, zegt Groot. Van Weyenberg noemt het een progressieve vermogensbelasting. Een goede stap in de richting van een vermogenswinstbelasting, betogen Bashir en onafhankelijk Kamerlid Van Vliet. Omtzigt vraagt of wel voldoende rekening is gehouden met gedragseffecten. Zo kunnen vermogenden hun spaargeld in een bv onderbrengen, waardoor de opbrengst van heffing zal tegenvallen.

Het kabinet kan meer doen aan vergroening

Met vergroening van het belastingstelsel, bijvoorbeeld door middel van een energiebelasting voor grootverbruikers, wil Bashir geld vrijmaken voor niet-werkenden, onder wie ouderen. Ook Van Weyenberg bepleit een forse vergroening. In zijn plan wordt daarmee 10 miljard extra vrijgemaakt voor de verlaging van de lasten op arbeid. Grashoff wijst erop dat de opbrengst van echte vergroeningsmaatregelen gebruikt kan worden voor het uitlokken van investeringen. Jammer dat het kabinet de kolenbelasting niet als een goed instrument ziet om vervuilende kolencentrales te kunnen sluiten, aldus de GroenLinks-voorman.

Doe meer aan de koopkracht van ouderen

De ontwikkeling van de koopkracht van ouderen lijkt mee te vallen, maar volgens onafhankelijk Kamerlid Klein is dat maar schijn. Dit kabinet heeft niets op met ouderen, concludeert Krol (50PLUS), want hun koopkracht is maar voor één jaar en beperkt gerepareerd. Volgens Van Dijck zal de pensioenvoorziening, "waar Nederland ooit zo trots op was", nooit meer hetzelfde zijn.

De Kamer sprak eerder over het Belastingplan op 26 oktober en 2 november. Het debat wordt op 11 november voortgezet.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.