Onzekerheid over methaanuitstoot

11 mei 2017, debat - Is de uitstoot van broeikasgas methaan hoger dan uit de gebruikte modellen blijkt? Die vraag komt op naar aanleiding van een artikel van De Correspondent.

De rapportages van de overheid over de methaanuitstoot op basis van modellen zijn nattevingerwerk, zo stelt De Correspondent. Uit onderzoek met meetmasten zou blijken dat de werkelijke emissie een kwart tot de helft hoger ligt. Veehouderij, gaswinning en afvalstort zijn de belangrijkste bronnen van methaanuitstoot.

Modellen

Zijn de gebruikte internationale modellen wel toepasbaar op de Nederlandse situatie? Mulder (CDA) vraagt zich dat af en vraagt om nader onderzoek. Daar sluit Dijkstra (VVD) zich bij aan: meten is weten. Heldere cijfers zijn nodig om het beleid op te baseren, aldus Van Veldhoven (D66).

Het zou kunnen dat de modellen om de methaanuitstoot van verschillende sectoren te bepalen niet helemaal kloppen, zegt staatssecretaris Dijksma (Milieu), maar er zijn ook andere mogelijke verklaringen:

  • uitstoot uit natuurlijke bronnen
  • een El Niño-effect
  • chemische omzettingen in de atmosfeer
  • emissies van over de grens

Op basis van wetenschappelijk onderzoek worden de modellen voor de methaanuitstoot jaarlijks aangepast, benadrukt de staatssecretaris.

Voorzorg

Als de methaanuitstoot inderdaad hoger is dan de modellen voorspellen, dreigt Nederland de doelen uit het klimaatverdrag van Parijs niet te halen. Ga uit van het voorzorgbeginsel, betoogt Ouwehand (PvdD), en verscherp de normen voor de gas- en de landbouwsector. Er is meer lef en ambitie nodig, zo sluit Kröger (GroenLinks) zich daarbij aan.

Klimaatonderzoek

De modellen die de overheid gebruikt om de methaanuitstoot te bepalen zijn deels gebaseerd op gegevens van de vervuilende sectoren, zoals landbouw en gaswinning. Ongewenst, vindt Beckerman (SP): geen Shellwetenschap maar onafhankelijke wetenschap.

Hoe kunnen we de temperatuurstijging in 2100 voorspellen als we de methaanuitstoot nu al niet goed bepalen? De onbetrouwbaarheid van modellen is voor Van Aalst (PVV) reden om geen geld meer te willen uitgeven aan "klimaatonzin".

De uitstoot van methaan kwam eerder aan de orde in het vragenuur van 18 april. De Kamer stemt op 16 mei over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.