Onvrede over besluit VS om netneutraliteit af te schaffen
11 april 2018, debat - De Verenigde Staten willen de netneutraliteit op internet afschaffen. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) is het met de meerderheid van de Kamer eens dat dit ongewenst is.
In december 2017 heeft de Amerikaanse toezichthouder Federal Communications Commission besloten om de regels over netneutraliteit af te schaffen. Hierdoor krijgen internetproviders de mogelijkheid om bepaalde soorten internetverkeer met voorrang of vertraging te behandelen. Ze kunnen bijvoorbeeld voorrang geven aan eigen of gelieerde internetdiensten, en aanbieders van concurrerende internetdiensten extra laten betalen voor een goede doorgifte.
Het afschaffen van de netneutraliteit kan negatieve gevolgen hebben:
-
oneerlijke concurrentie in de digitale economie
-
een barrière voor (kleinere) aanbieders van internetdiensten
-
belemmering innovatie van internetdiensten
-
aantasting recht van eindgebruikers op vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie
Het goede principe van netneutraliteit wordt in de VS afgeschaft om een kleine groep van rijke mensen rond de Amerikaanse president te bevoordelen, betoogt Alkaya (SP). Maar wij gaan er niet over, vindt Graus (PVV): het is een binnenlandse aangelegenheid. Volgens staatssecretaris Keijzer is het nog onzeker of de afschaffing daadwerkelijk doorgaat: ook binnen de VS is er veel weerstand.
Gevolgen voor Europa
Verschillende woordvoerders vragen naar de negatieve gevolgen voor Europa van de afschaffing van de netneutraliteit in de VS. Niet-Amerikaanse aanbieders van internetdiensten worden op achterstand gezet, vreest Weverling (VVD). Van den Berg (CDA) denkt dat het slecht uitpakt voor de innovatie. Daarom moet de Europese Unie bij de Amerikanen pleiten voor het terugdraaien van het besluit, vindt Verhoeven (D66).
De Amerikaanse afschaffing van netneutraliteit kan worden beschouwd als een handelsbelemmerende maatregel, denkt Azarkan (DENK): het wordt Europese aanbieders van internetdiensten moeilijker gemaakt om de Amerikaanse markt te betreden. Daarom kan het onderwerp volgens hem bij de Wereldhandelsorganisatie aan de orde worden gesteld. Een interessante suggestie, vindt staatssecretaris Keijzer, die dit juridisch wil onderzoeken.
De Kamer stemt op 17 april over de ingediende motie.
zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist