Nieuw zorgvoorstel kritisch ontvangen
18 december 2014, debat - Veel fracties uiten kritiek op de oplossing van het kabinet voor de situatie die is ontstaan nadat een wetsvoorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) in de Eerste Kamer werd verworpen.
Een meerderheid in de Eerste Kamer stemde op 16 december tegen het wetsvoorstel verbod verticale integratie. Met die wet zouden persoonsgebonden budgetten onderdeel worden van de zorgverzekering, zou het zorgverzekeraars verboden worden om eigenaar van een ziekenhuis te zijn, en zou de vrije artsenkeuze beperkt worden. Vooral dat laatste punt was voor drie PvdA-senatoren reden om tegen te stemmen: de macht van de zorgverzekeraars zou er te groot mee worden. In reactie op de verwerping van het voorstel, kondigt het kabinet een aangepast wetsvoorstel aan, in het vertrouwen dat de behandeling daarvan "wel succesvol kan worden afgerond". En bovendien door meer partijen kan worden gesteund, zegt premier Rutte.
Veel kritiek op de gang van zaken
Paniek en een gebrek aan regie. Dat is het beeld dat Wilders (PVV) aan de verwerping van het wetsvoorstel en het daarop volgende overleg heeft overgehouden. Bontes (GrBvK) spreekt van een beschamende vertoning en Kuzu (GrKÖ) meent dat er sprake is geweest van "Noord-Koreaanse toestanden". Er is wantrouwen tussen de coalitiepartijen, constateert Krol (50PLUS). Ook Van Haersma Buma (CDA) zag een kabinet dat vooral bezig was met "pogingen om de boel bij elkaar te houden". De verwerping van het zorgwetsvoorstel was "een onaangename verrassing", zegt Zijlstra (VVD), maar hij denkt dat met het aangepaste wetsvoorstel "de kern van het zorgakkoord" alsnog kan worden ingevuld. Onafhankelijk Kamerlid Klein ziet een lichtpuntje: deze kerstcrisis biedt perspectief op een betere wet.
Onduidelijkheid over vrije artsenkeuze
Uit de brief van het kabinet blijkt dat de positie van patiënten in het nieuwe voorstel versterkt wordt. Schippers wijst erop dat de vrije artsenkeuze voor alle patiënten gewaarborgd is, ongeacht de polis. De patiënt kan kiezen tussen verschillende polissen en bovendien zullen er meerdere artsen worden gecontracteerd, zodat de patiënt ook daarin een keuze kan maken. Samsom (PvdA) is blij met die "versteviging van de vrije artsenkeuze". Onzin, meent Roemer (SP): "De vrije artsenkeuze gaat eraan". Ook Van Haersma Buma en Thieme (PvdD) denken dat het kernelement van het verworpen voorstel, het beperken van die vrije artsenkeuze, in het nieuwe voorstel terugkomt.
Ergernis over plan B
Als ook het aangepaste wetsvoorstel in de Eerste Kamer zou worden verworpen, dan wil het kabinet met de Tweede Kamer overleggen om te bezien "op welke wijze toch uitvoering kan worden gegeven aan de afspraken uit het zorgakkoord". Van der Staaij ziet deze opmerking als wantrouwen jegens de Eerste Kamer. Een list om de Eerste Kamer te omzeilen, constateert Van Tongeren (GroenLinks). Waarom zo'n dreigement?, vraagt Pechtold (D66). Een wet "met zo'n bijsluiter" zal Slob (ChristenUnie) in ieder geval niet steunen. Die bijsluiter komt er ook niet, reageert Rutte, maar het kabinet wil wel afspraken nakomen die eerder met zorgpartijen zijn gemaakt.
De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.