Netneutraliteit Europees geregeld

28 april 2014, wetsvoorstel - Het verbod op prijsdiscriminatie is een belangrijk onderwerp in het debat met minister Kamp (Economische Zaken) over de Europese netneutraliteitsverordening.

Netneutraliteit betekent dat internetproviders bepaalde soorten internetverkeer niet met voorrang dan wel vertraging mogen behandelen. Nederland heeft al wetgeving die dit regelt, maar met de invoering van de Europese netneutraliteitsverordening, die de wetgeving in de verschillende EU-lidstaten harmoniseert, wordt die "overschreven". Nederland was aanvankelijk tegen de verordening omdat er geen expliciet verbod in staat op prijsdiscriminatie, het berekenen van verschillende prijzen voor internetdiensten. We moeten niet buigen voor Brusselse dictaten, betoogt Madlener (PVV). Maar minister Kamp stelt dat prijsdiscriminatie bij nader inzien gewoon verboden blijft.

Brede steun voor netneutraliteit

Alle woordvoerders spreken zich uit voor netneutraliteit. "Gelijke bytes, gelijke kappen" is volgens Bosma (VVD) een belangrijk principe: het garandeert toegang tot de markt voor nieuwe toetreders en nieuwe ontwikkelingen. Netneutraliteit draagt bij aan een open en vrij internet, stelt Verhoeven (D66), die vindt dat overheden zo min mogelijk moeten ingrijpen, ook niet via het verbieden van encryptie en het blokkeren van buitenlandse gokwebsites. Internettoegang is een nutsfunctie, stelt Oosenbrug (PvdA), die vraagt om een onderzoek naar breedbandinternet voor alle Nederlanders.

Vragen over voorkomen prijsdiscriminatie

De Nederlandse regering was tegen de netneutraliteitsverordening omdat er geen verbod op prijsdiscriminatie in staat: prijsdiscriminatie beperkt de vrije keuze van consumenten, en voor nieuwe bedrijven wordt het moeilijker om voet aan de grond te krijgen. De minister gaat er nu echter van uit dat dit verbod wel degelijk uit de richtlijn voortvloeit. Daar is de Kamer blij mee, maar Oosenbrug, Mulder (CDA) en Van Raak (SP) vragen zich wel af of Kamps uitleg houdbaar is. De verordening verbiedt het maken van onderscheid, antwoordt de minister, dus prijsdiscriminatie is ook verboden.

Controle op internetsnelheden

Leveren internetproviders wel de beloofde upload- en downloadsnelheden? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan certificaten afgeven voor methoden waarmee wordt vastgesteld of contractueel toegezegde waarden worden gehaald. Mulder en Madlener vragen of consumenten op deze manier voldoende worden beschermd. De ACM kan bestuursrechtelijke boetes en dwangsommen opleggen, reageert Kamp. Bovendien mogen consumenten hun contract ontbinden als een internetprovider zijn beloften niet nakomt.

De Kamer stemt 17 mei over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.