Nederlandse inzet voor Europese top besproken

26 juni 2018, debat - De Kamer debatteert met minister-president Rutte over zijn inbreng op de komende Europese top van 28 en 29 juni in Brussel.

De Europese regeringsleiders vergaderen op 28 en 29 juni onder andere over het migratievraagstuk, de versterking van de eurozone en de brexit. De Kamer wil weten welke positie minister-president Rutte op deze dossiers zal innemen.

Voorbereiding

Op de informele top van 24 juni hebben verschillende EU-leiders al uitgebreid gesproken over migratie. Er zijn geen concrete besluiten genomen, maar volgens premier Rutte heeft het onderlinge irritaties weggenomen.

Dat 12 van de 28 lidstaten niet aanwezig waren, laat volgens Kuzu (DENK) zien dat er een schrijnend gebrek aan solidariteit is. Kort op de bijdrage aan landen die geen vluchtelingen willen opvangen, is zijn oplossing. Rutte vindt het te vroeg voor dat zware middel. Hij hoopt dat het op de komende top toch lukt om afspraken te maken.

Migratie

Bisschop (SGP) noemt migratie een van de pregnantste kwesties van deze top. Dat de Europese Unie wil onderzoeken of hierover afspraken gemaakt kunnen worden met landen buiten Europa, steunt hij. Voordewind (ChristenUnie) en Van Dijk (SP) stellen voorop dat die deals moeten voldoen aan internationale verdragen. Dat is ook de lijn van het kabinet, benadrukt Rutte.

Het plan is geopperd om in kopgroepen afspraken over migratie te maken. Riskant, vindt Omtzigt (CDA). Ligt Europese fragmentatie niet op de loer als er onderhandeld wordt door groepen landen in plaats van door de Unie als geheel? Rutte antwoordt dat het optrekken in kleinere groepen dient om het proces te versnellen. Zo ging het ook bij de Turkijedeal, memoreert hij.

Volgens Verhoeven (D66) zijn alleen afspraken met andere landen over opvang en terugkeer niet genoeg. Ook de Europese regels en procedures voor asiel moeten verbeterd worden. Baudet (FvD) ziet een Europees asielbeleid vooral als weer een uitbreiding van de macht van de EU. Als we niet willen eindigen in een federaal Europa, is uittreden volgens hem de enige optie.

Merkel en Macron

Bondskanselier Merkel en president Macron hebben gezamenlijk hervormingsvoorstellen gelanceerd voor de EU. Een van hun plannen is een aparte begroting voor de eurozone.

Van Ojik (GroenLinks) en Asscher (PvdA) zijn blij dat de Frans-Duitse motor weer is aangeslagen, maar zijn bang dat Nederland alleen maar op de rem gaat staan. Dat kan ten koste gaan van de Nederlandse invloed, waarschuwen ze. Ook Verhoeven (D66) roept de premier op om actief mee te praten om de voorstellen van Merkel en Macron nog te verbeteren.

Mulder (VVD) complimenteert juist de minister van Financiën omdat hij probeert een alliantie te smeden van tegenstanders. Een aparte eurozonebegroting zal uitlopen op een transferunie, vreest hij. Van Rooijen (50PLUS) pleit ervoor om bestaande Europese instrumenten te versterken in plaats van nieuwe te ontwikkelen.

Rutte zegt toe dat er op deze top niet zal worden besloten tot een eurozonebegroting. Verder wil hij niet steeds reageren op voorstellen van andere landen maar vooral eigen voorstellen inbrengen.

Brexit

Mulder (VVD) brengt in herinnering dat op deze top een doorbraak verwacht werd in de brexitonderhandelingen. Maar die komt er niet, denkt hij: sinds maart is er nauwelijks onderhandeld. Samen met Omtzigt (CDA) vreest hij dat dit de kans op een brexit zonder deal vergroot. Nederland moet zich hier goed op voorbereiden.

Als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten heeft, moet de EU-begroting ook kleiner worden, vindt Maeijer (PVV). Verhoeven (D66) vindt het belangrijk om hier geen valse beloften over te doen. Zonder Groot-Brittannië komt er minder geld binnen, maar de EU moet toch belangrijke taken blijven doen. Daarom sluit hij niet uit dat Nederland meer gaat bijdragen aan de nieuwe EU-begroting.

Rutte wil niet dat Nederland opdraait voor de brexitrekening, maar de Europese begroting moet wel gemoderniseerd worden. Die discussie is ingewikkeld en kan jaren gaan duren, voorspelt hij.

De Kamer stemt op 27 juni over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist