Nederlandse inbreng Europese top besproken
16 maart 2015, debat - De Kamer bespreekt met minister-president Rutte zijn inbreng voor de komende Europese top van 19 en 20 maart 2015.
Het wordt een Europese top in een tijd van grote economische en financiële uitdagingen binnen de Unie en grote bedreigingen aan de buitengrenzen, zegt Van 't Wout (VVD). Het debat over die top wordt gedomineerd door de zorgen over de hervormingsbereidheid van de Griekse regering, de totstandkoming van een vrijhandelsverdrag tussen Europa en Amerika en de spanningen aan de oostgrens van de Europese Unie. Ook het streven om te komen tot een Europese energie-unie roept veel discussie op. Omtzigt (CDA) onderstreept het belang van het debat. Hij ergert zich aan het grote aantal geheime Europese stukken en wil scherp in de gaten houden "wat er wordt beloofd en wat er uiteindelijk wordt nagekomen".
Er zijn grote zorgen over Griekenland
De Griekse dreigementen om vluchtelingen door te laten naar de rest van Europa gaan volgens Van 't Wout alle perken te buiten. Ongehoord, vindt ook Omtzigt. Politieke hooligans hebben de macht in Griekenland, constateert Beertema (PVV). Met Segers (ChristenUnie) vraagt hij of een vertrek van het land uit de eurozone voorstelbaar is. Zet Griekenland uit de euro en het Schengenverdrag, luidt het advies van Bontes (GrBvK). Rutte zegt toe bij zijn Griekse ambtgenoot nog eens te zullen aandringen op beschaafde omgangsvormen. Hij benadrukt dat er pas geld naar Griekenland gaat als aan alle eisen wordt voldaan. Over een vertrek van het land uit de eurozone wil de premier niet speculeren.
De Kamer volgt TTIP-proces met argusogen
Het kabinet wil "een ambitieus akkoord" over TTIP, een vrijhandelsverdrag tussen Europa en VS. Van 't Wout hoopt dat er nu echt vaart mee wordt gemaakt, maar Van Bommel (SP) keert zich juist tegen het verdrag. Hij vreest dat Europese standaarden rondom bijvoorbeeld arbeidsrecht en milieu daarmee komen te vervallen. TTIP moet economische groei en werkgelegenheid bevorderen, vindt Maij (PvdA), maar niet ten koste van slechter wordende regelgeving. De premier zegt dat geen van de partijen dat laatste beoogt. Leg het uiteindelijke verdrag ter goedkeuring aan de nationale parlementen voor, bepleiten Segers en Klaver (GroenLinks). Daar streeft het kabinet naar, reageert Rutte, die nog eens wijst op het positieve effect van TTIP voor de Europese en Amerikaanse economieën.
Europa moet werken aan rust aan oostgrens
De Europese Unie moet blijvend werken aan een politieke oplossing voor de onrust in het oosten, vindt Maij. Zij ziet geen militaire oplossing voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Dat is Rutte met haar eens. Hij wijst erop dat het akkoord van Minsk tussen Rusland, Oekraïne en de separatisten steeds beter wordt nageleefd. In reactie op een vraag van Omtzigt zegt hij dat er niet wordt gesproken over andere dan financiële sancties tegen Rusland. De bestaande sancties wil hij wel zeker tot het eind van dit jaar handhaven. Druk en dialoog zijn goed, vindt ook Bisschop (SGP), die overigens een zekere autonomie voor Oost-Oekraïne bespreekbaar acht.
Onderhandelingen over energie-unie gaan door
Maij vraagt de premier naar de volgende stappen op weg naar een Europese energie-unie. Zij onderschrijft de uitgangspunten betaalbare energie, energiezekerheid en een toekomstbestendig klimaatbeleid, maar wijst erop dat het uiteindelijk om de inhoud van zo'n unie gaat. Met een energie-unie versterken wij de interne Europese markt, aldus de premier. Zij kan de energiekwetsbaarheid van kleine landen verminderen en fluctuaties in de levering van zonne- en windenergie beter opvangen. Segers vindt dat kernenergie en schaliegas niet in de energie-unie thuishoren en bepleit een gezamenlijk optreden met Duitsland. Ook Klaver vindt dat energieveiligheid een belangrijke plaats moet krijgen.
De Kamer stemt op 17 maart over de bij dit debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.