Nederlandse economie kan nog beter
13 oktober 2015, begroting - De Nederlandse economie staat er goed voor, maar het kan beter. De Kamer geeft minister Kamp bij de behandeling van de begroting van Economische Zaken suggesties mee om de economie duurzamer en toekomstbestendig te maken.
"Bijna alle seinen voor de economie staan op groen." Bosman (VVD) wijst op de stijgende consumptie, de toename van het aantal banen en de oplopende industriële productie. Om de cijfers nog beter te maken, moeten volgens hem wel belemmerende arbeidsregels worden aangepakt. Daar is Mulder (CDA) het mee eens. Mei Li Vos (PvdA) wijst erop dat de Nederlandse economie zich continu moet aanpassen met nieuwe manieren om ondernemers te ondersteunen en met een goede ICT-infrastructuur. Verbeter het ondernemersklimaat, zegt ook Graus (PVV).
Belang innovatie wordt breed gedeeld
Mulder wil het voor het midden- en kleinbedrijf makkelijker maken om aan eigen vermogen te komen. Omdat de markt niet warmloopt voor innovatieve projecten, bepleit Gesthuizen (SP) een nationale innovatiebank. Verhoeven (D66) wijst op het belang van een goed digitaal investeringsklimaat en waarschuwt voor mogelijke verslechtering daarvan als gevolg van kabinetsvoorstellen op privacygebied. Mei Li Vos wil de huidige startersaftrek omzetten in een ondersteuningsregeling voor zelfstandigen die een eerste werknemer willen aannemen. Innovatie wordt het beste gestimuleerd door de belastingen te verlagen, meent Klever (PVV).
De kenniseconomie verdient ondersteuning
Mulder wijst erop dat snel internet een voorwaarde is voor een concurrerende kenniseconomie en bepleit een grotere inspanning op dit gebied. Na eerdere bezuinigingen verdienen toegepast-onderzoeksinstellingen meer waardering en geld, vindt Schouten (ChristenUnie). Zij vraagt aandacht voor het Maritiem Research Instituut Nederland en wijst erop dat Nederland "ontzettend veel geld verdient" aan de sector waar dit instituut de kennis voor levert. Die aandacht voor de kenniseconomie vindt Öztürk (GrKÖ) ook waardevol, maar hij wil tegelijkertijd voorkomen dat de "ambachtseconomie" tussen wal en schip valt door tekortschietende kredietverlening.
Ideeën voor toekomstige energievoorziening
Van Tongeren (GroenLinks) vraagt het kabinet om meer inzet op duurzame energie. Voor de toekomstige energievoorziening ziet Bosman juist veel in thoriumreactoren, die veel minder afval produceren en minder gevaarlijk zijn dan kernreactoren. Van Veldhoven (D66) wijst erop dat de toepassing daarvan nog een aantal decennia op zich zal laten wachten. Maak in ieder geval geld vrij voor de kennisontwikkeling over thoriumenergie, bepleit Dijkgraaf (SGP). Hij vraagt zich sowieso af of nieuwe technieken wel voldoende in beeld komen. Duurzaamheid kost de burgers veel geld, constateert Klever, die het onbegrijpelijk vindt dat het kabinet "duurzaamheid belangrijker vindt dan een duurzame samenleving".
Pleidooi voor minder gaswinning en meer energiebesparing
Het is niet aan de Groningers uit te leggen dat in de begroting voor 2016 wordt uitgegaan van de winning van 33 miljard kubieke meter gas, menen Gesthuizen en Van Tongeren. Ook Mulder wil de gaswinning structureel terugbrengen, tot maximaal 30 kuub per jaar. Dat kan makkelijker als meer wordt gedaan aan energiebesparing, zegt Jan Vos (PvdA). Hij vraagt om een grootschalige actie om huizen te isoleren. Het "gapend gat" tussen ambitie en praktijk moet worden gedicht, meent Van Veldhoven, die ook wijst op het achterblijvende besparingstempo in de industrie. Van Tongeren vraagt wanneer de Kamer nieuwe acties van de minister tegemoet kan zien.
Het debat gaat op 15 oktober verder met de reactie van minister Kamp.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.