Nederland wordt mogelijk gasimporteur
5 oktober 2017, debat - Als de gasproductie in Groningen verder daalt en het gebruik niet, dan moet Nederland over een aantal jaar aardgas gaan importeren. Is dat wel wenselijk?
Nederland is mogelijk binnen vijf jaar netto-importeur van aardgas, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Maar Nederlandse apparaten zijn vaak niet geschikt voor buitenlands gas. De consequentie kan zijn dat er miljarden moeten worden uitgegeven. Door cv-installaties geschikt te maken voor buitenlands gas, of door het bouwen van een fabriek die buitenlands gas geschikt maakt voor Nederlandse apparaten.
Twijfels over gasinvesteringen
Aardgas is de schoonste van de fossiele energiebronnen, zegt Van Veldhoven (D66), maar we moeten er wel zo snel mogelijk van af. Nu nog geld steken in het gasnetwerk creƫert volgens Van Tongeren (GroenLinks) "stranded assets": investeringen die weinig waard blijken te zijn en snel moeten worden afgeschreven.
De overheid investeert alleen in het gasnetwerk als er geen goed alternatief is, zegt minister Kamp (Economische Zaken). Het streven is om inefficiƫnte investeringen te voorkomen.
Gas is een energiebron uit de 18e en 19e eeuw, stelt Wassenberg (PvdD). In de 21e eeuw moeten we volgens hem zo snel mogelijk overstappen op duurzame energiebronnen.
Wie in Groningen rondloopt, beseft volgens Beckerman (SP) dat we snel moeten stoppen met gaswinning. Geef bewoners van het Groene Hart en Schiermonnikoog snel duidelijkheid door te besluiten om daar niet naar gas te gaan boren, zo vraagt zij de minister.
Gas blijft voorlopig nodig
40% van de energie die Nederland gebruikt, zo benadrukt Kamp, is afkomstig uit aardgas. De energievoorziening moet schoner worden, zegt Bosman (VVD), maar moet wel betaalbaar en betrouwbaar blijven.
Het is realistisch om ervan uit te gaan dat we voorlopig nog van gas afhankelijk zijn, zegt Mulder (CDA). Gaswinning boven Schiermonnikoog en meer import uit Noorwegen moeten daarom niet worden uitgesloten, ook om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.
De Kamer stemt op 10 oktober over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk het debat terug via Debat Gemist