Na veroordeling straf snel uitzitten
27 september 2016, wetsvoorstel - Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil opgelegde straffen sneller en efficiënter laten uitvoeren. Een Kamermeerderheid steunt het wetsvoorstel waarmee hij dat hoopt te bereiken.
Veroordeeld? Dan moet je je straf daadwerkelijk snel uitzitten en je boetes ook echt betalen. Op dit moment ontlopen te veel daders hun straf. Dat ondermijnt het rechtvaardigheidsgevoel, zegt Recourt (PvdA).
Van der Steur verhuist de uitvoering van straffen daarom naar een andere instantie. Hij haalt het weg bij het Openbaar Ministerie, dat zich moet concentreren op zijn hoofdtaken: opsporen en vervolgen. Het Administratie- en Informatiecentrum Executieketen (AICE) wordt de nieuwe verantwoordelijke. De praktijk vraagt om deze wijziging, zegt Van der Steur.
Maar is het wetsvoorstel effectief? Recourt en Van Oosten (VVD) denken dat de uitvoering van straffen er een stuk effectiever mee kan worden. Maar Helder (PVV) is daar bepaald niet van overtuigd. En Swinkels (D66) en Kooiman (SP) zijn bang voor politieke invloed op de strafuitvoering. Die is niet aan de orde, verzekert de minister de Kamer.
Voer taakstraffen altijd uit
93% van de taakstraffen wordt binnen twee jaar uitgevoerd. Waarom geen 100% en waarom niet veel sneller? Van Toorenburg (CDA) en Helder zijn ontevreden over de cijfers van de minister. Bisschop (SGP) wil de garantie dat alle taakstraffen worden uitgevoerd. Garanties kan ik niet geven, reageert de minister, maar mijn ambitie is duidelijk.
Bewaak de veiligheid van reclasseringsmedewerkers die zorgen voor de uitvoering van taakstraffen. Recourt maakt zich zorgen over die veiligheid. Als taakgestraften zich misdragen, wil Van Oosten ze onmiddellijk vervangende hechtenis opleggen. De minister werkt aan maatregelen, want ook hij vindt "het onheus bejegenen van medewerkers onacceptabel".
Maatwerk met boetes
Wie een boete krijgt opgelegd, moet die in principe betalen, zegt Van Oosten. Recourt nuanceert: mensen die echt klem zitten, moeten wij perspectief geven. Ook Kooiman bepleit maatwerk, want er is verschil tussen mensen die niet kunnen en mensen die niet willen betalen. De minister bevestigt dat. Mensen die er alles aan doen om hun boete te betalen, moeten niet gegijzeld worden.
De Kamer sprak eerder over het wetsvoorstel op 8 december 2015. Zij stemt op 4 oktober over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.