Mogelijkheden voor oppositie bij Belastingplan 2016
26 oktober 2015, wetsvoorstel – Bij de bespreking van de belastingvoorstellen van het kabinet voor 2016 dragen de oppositiepartijen een groot aantal alternatieven aan.
"Goed dat er na jaren weer geld terug naar de burger gaat." Neppérus (VVD) is blij met de belastingverlaging voor werkenden. Het Belastingplan markeert inderdaad een omslag ten goede, zegt Groot (PvdA). Maar Krol (50PLUS) betreurt de onevenwichtige koopkrachtontwikkeling voor werkenden, gepensioneerden en mensen die niet kunnen werken. En Van Dijck (PVV) ziet ongewenste gevolgen van de belastingmaatregelen: een alleenstaande ouder met een minimuminkomen houdt netto meer over dan een alleenverdiener met een modaal inkomen. Ook de andere oppositiepartijen zijn minder tevreden. Zij komen met tal van voorstellen om het Belastingplan aan te passen. Het kabinet kan daar niet zomaar aan voorbijgaan, omdat de coalitie in de Eerste Kamer steun van oppositiepartijen nodig heeft.
Uiteenlopende voorstellen vanuit de oppositie
Vergroening, lastenverlichting voor ouderen, steun voor eenverdieners. De oppositiewoordvoerders leggen verschillende wensen op tafel voor aanpassing van het Belastingplan. Zo bepleit Bashir (SP) lastenverlichting voor ouderen en uitkeringsgerechtigden. Van Weyenberg (D66) wil een verhoging van de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting, zodat meer mensen aan het werk kunnen. Met Grashoff (GroenLinks) is hij voor vergroening van het belastingstelsel. Zonder vergroening geen steun voor het Belastingplan, aldus de GroenLinks'er. Dijkgraaf (SGP) komt op voor "de kwetsbare groep" van de alleenverdieners. Daar maken ook Omtzigt (CDA) en Schouten (ChristenUnie) zich zorgen over. De ChristenUnie-woordvoerster wil daarnaast een tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Onafhankelijk Kamerlid Klein stelt voor om de "onrechtvaardige" erfbelasting af te schaffen.
Meer belasting op hogere vermogens
Als je meer vermogen hebt, kun je daar volgens het kabinet een hoger rendement op behalen. Daarom wordt de vermogensrendementsheffing aangepast. Neppérus ziet dit als een tussenstap op weg naar een belasting op het concreet behaalde rendement. Dat er niet langer standaard wordt uitgegaan van 4% rendement ziet Groot als een flinke vooruitgang, maar ook hij vindt de voorgestelde maatregel "niet ideaal". Dijkgraaf en Van Weyenberg missen consistentie en vinden de veronderstelde rendementen te hoog. Omtzigt vraagt naar de verwachte gedragseffecten van spaarders. Voorkom dat grotere spaarders met hun kapitaal vluchten naar vrijgestelde beleggingsinstellingen, adviseert Bashir. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet bepleit een vermogenswinstbelasting.
Belastingontduiking en zwartsparen worden aangepakt
Met de Europese Common Reporting Standard worden belastingontduiking en zwartsparen wereldwijd aangepakt. Financiële instellingen moeten vanaf 1 januari 2016 aan de Belastingdienst gegevens verstrekken over rekeningen van personen die in het buitenland belastingplichtig zijn. Bashir is blij met de nieuwe maatregel, maar vindt wel dat de informatie-uitwisseling te vrijblijvend is. Ook Van Weyenberg heeft daar twijfels over: levert Nederland niet meer aan de VS dan de VS aan Nederland? Groot vraagt zich af of de boete op overtredingen wel hoog genoeg is.
Staatssecretaris Wiebes (Financiën) reageert 2 november op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.