Mogelijke grexit overschaduwt Europese top
30 juni 2015, debat - Verlaat Griekenland de eurozone nu de onderhandelingen lijken te zijn vastgelopen en het land failliet dreigt te gaan? Premier Rutte debatteert met de Kamer over de Europese top van 25 en 26 juni.
Op de agenda stonden zaken als migratie, veiligheid en defensie, de Europese economie en het Britse referendum, maar het vastlopen van de onderhandelingen met Griekenland over steun, hervormingen en aflossing van schulden domineerde de Europese top. De Griekse regering stelt zich onverantwoordelijk op tegenover de eigen bevolking en de Europese partners, zegt Maij (PvdA), die wel zo lang mogelijk de deur wil openhouden. Pechtold (D66) pleit voor de-escalatie, zodat er een oplossing wordt gevonden. Maar er is geen "free lunch", benadrukt Rutte: Griekenland moet serieuze maatregelen nemen. Griekenland mag niet worden beloond voor het telkens laten verlopen van deadlines, vindt Bisschop (SGP).
Griekenland wil referendum houden op 5 juli
De Griekse regering is van plan om op 5 juli een volksraadpleging te houden. Maar volgens Harbers (VVD) is het een "spookreferendum", omdat er geen concreet voorstel meer op tafel ligt. Ook Pechtold ziet er weinig in: de bevolking draait op voor de onmacht van de Griekse politici. Het is juist goed dat de Grieken zich kunnen uitspreken, stelt Merkies (SP). Thieme (PvdD) vindt de Brusselse bemoeienis met het referendum ongepast. De EU heeft volgens haar het land aan de rand van de afgrond gebracht. Het referendum is een interne Griekse aangelegenheid, benadrukt de premier.
Grexit valt niet uit te sluiten
We moeten door de zure appel heen bijten en afscheid nemen van Grieken, betoogt Bontes (GrBvK): een grexit is voor iedereen beter. Harbers is daar niet op uit, maar het is volgens hem wellicht niet te voorkomen als de Griekse regering blijft weigeren om te hervormen. Van Dijck (PVV) hekelt de "brutaliteit" en het "gemarchandeer" van Griekenland, dat volgens hem nooit lid van de eurozone had mogen worden. Doe een handreiking door schuldverlichting in het vooruitzicht te stellen, suggereert Klaver (GroenLinks). Segers (ChristenUnie) vraagt om een onderzoek naar een toekomst van Griekenland buiten de eurozone. Er is op dit moment geen ordelijke procedure om Griekenland de eurozone te laten verlaten, stelt Rutte.
Geen verplichte spreiding vluchtelingen
Naast Griekenland was migratie een belangrijk onderwerp op de Europese top. De Europese Commissie wilde de andere EU-lidstaten verplichten vluchtelingen van Griekenland en Italiƫ over te nemen, maar daarover is geen overeenstemming bereikt. Teleurstellend, vindt Maij. Net als Pechtold, Merkies, Klaver en Segers zegt zij dat Nederland het goede voorbeeld moet geven door vrijwillig vluchtelingen op te nemen. Maar dan moeten Italiƫ en Griekenland zich wel aan de regels houden, vindt Bisschop, bijvoorbeeld over de vluchtelingenregistratie. Omtzigt (CDA) benadrukt het belang van een VN-mandaat om mensensmokkelaars aan te pakken en vluchtelingen in de regio op te vangen.
De Kamer stemt 2 juli over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.