Meevallende economische cijfers

2 juli 2014, debat - De Voorjaarsnota laat meevallende cijfers zien. In hoeverre komt dit door het regeringsbeleid? De Kamer debatteert hierover met minister Dijsselbloem (Financiën).

Een iets hogere economische groei. Meevallende zorgkosten. Een dalend overheidstekort. Er zijn ook tegenvallers, maar over het algemeen zijn de cijfers uit de Voorjaarsnota positief. Harbers (VVD) en Nijboer (PvdA) denken dat dit komt door verstandig regeringsbeleid waarmee duidelijkheid is geschapen. Het gaat om gecreëerde meevallers, stelt Van Dijck (PVV), door het te hoog ramen van uitgaven en het uitstellen van investeringen. Maar volgens Merkies (SP) zijn de btw-inkomsten juist te rooskleurig ingeschat, wat heeft geleid tot een tegenvaller. De weg naar boven is gevonden, zegt Schouten (ChristenUnie), maar er zijn nog steeds 650.000 mensen werkloos en de private schulden zijn hoog.

Statistische bijstelling bruto nationaal product
Door een nieuwe Europese berekeningsmethode stijgt het bruto nationaal product met zo'n 40 miljard. De uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking zijn gekoppeld aan het bnp. Als die koppeling wordt toegepast, zullen deze uitgaven dus stijgen. Dat is iets wat Klaver (GroenLinks) zou toejuichen. Maar Van Dijck en Van Hijum (CDA) zouden het ongewenst vinden als een papieren aanpassing van het bnp dit tot gevolg zou hebben. De regering heeft 600 miljoen gereserveerd in het licht van de onzekerheid hierover en over de Nederlands bijdrage aan de EU, legt Dijsselbloem uit. Er is nog geen besluit genomen over een eventuele stijging van het ontwikkelingssamenwerkingsbudget.

Uitgaven zorg en sociale zekerheid vallen mee
De uitgaven aan sociale zekerheid en zorg blijken lager uit te vallen dan geraamd. Harbers, Nijboer en Schouten zijn blij dat na jaren van tegenvallers de zorguitgaven nu onder controle lijken te zijn. Maar Van Hijum betwijfelt zeer of dat op langere termijn ook zo is. Van Dijck denkt dat de uitgaven aan sociale zekerheid kunstmatig hoog waren geschat. De meevaller hierbij komt door de positieve conjuncturele ontwikkeling, antwoordt Dijsselbloem.

Verlaging lasten op arbeid kan werkloosheid terugdringen
Van Hijum wijst erop dat de lastendruk is opgelopen tot 40,8%. Sinds 1994 is deze niet zo hoog geweest, vult Koolmees (D66) aan. Harbers is het met hen eens dat de lasten op arbeid zouden moeten dalen om de hoge werkloosheid aan te pakken. Nederland snakt naar belastingverlaging, zegt Van Dijck. Klaver wil de lasten op arbeid verlagen door het belastingstelsel verder te vergroenen. In de geplande herziening van het belastingstelsel kan de verlaging van de lasten op arbeid worden geregeld, zegt Nijboer. De minister verwacht dat de regering rond Prinsjesdag hiervoor met haar plannen komt.

De Kamer stemt op 3 juli over de ingediende moties.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.