Meerderheid wil voorlopig geen rekentoets

7 oktober 2015, debat - Nu ook de PvdA-fractie de verplichte rekentoets nog niet wil invoeren, is er een meerderheid om de toets voorlopig uit te stellen.

Scholieren blijken niet zo goed te kunnen rekenen, terwijl dat toch een belangrijke basisvaardigheid is. Daarom willen staatssecretaris Dekker en minister Bussemaker (Onderwijs) een verplichte rekentoets invoeren. Het afgelopen jaar is daarmee geëxperimenteerd om te bepalen of de rekentoets kan gaan meetellen voor het eindexamen. Vooralsnog wil het kabinet een uitzondering maken voor het mbo, maar het vindt dat het voortgezet onderwijs er klaar voor is. Dat betekent nogal wat voor scholieren: als je die toets niet goed maakt, kun je dus zakken voor je eindexamen. Coalitiepartij PvdA wil de toets daarom voorlopig in ieder geval ook voor het vmbo en de havo uitstellen.

VVD en PVV vinden toets hard nodig

"Iedereen kan van een dubbeltje een kwartje worden, maar dan moet je wel kunnen rekenen", zegt Straus (VVD). Net als de rest van de Kamer vindt zij dat het niveau van het rekenonderwijs omhoog moet, maar volgens haar gebeurt dat juist niet als je "de druk van de ketel haalt" door de verplichte rekentoets uit te stellen. Zij vindt dat we de lat juist hoog moeten durven leggen. Beertema (PVV) sluit zich daarbij aan: toetsen is niet zielig. Hij begrijpt dan ook niet dat "het onderwijs zelf de antitoetscultuur heeft omarmd" en dat er "een kruistocht tegen de rekentoets wordt gevoerd".

PvdA wil eerst rekenonderwijs verbeteren

Aanvankelijk steunde de PvdA de invoering van de verplichte rekentoets, maar Jadnanansing (PvdA) is van mening veranderd. Het doel van de toets was niet het toetsen zelf, maar het verbeteren van het rekenonderwijs. Zolang het rekenonderwijs nog niet overal op orde is, vindt zij het niet eerlijk om jongeren aan de rekentoets te onderwerpen. Van Dijk (SP) is blij met haar draai, maar hij wil wel weten of zij nog steeds voorstander is van de rekentoets an sich. Jadnanansing wil de toets pas invoeren als het verantwoord is. Zij vindt dat het voor het vwo al wél kan. Daar zal de toets dus ingevoerd worden.

Rest oppositie wil helemaal geen verplichte rekentoets

Hoewel ook Bisschop (SGP) van mening is dat er structureel beter rekenonderwijs nodig is, vindt hij dat daarvoor "een ander traject nodig is". Slob (ChristenUnie) en Rog (CDA) zijn eveneens kritisch op het verplicht toetsen: het is een middel en geen doel op zich. Rekenonderwijs is belangrijk, valt Van Meenen (D66) hen bij, maar van deze toets worden leerlingen de dupe. Zijn "onderwijshart bloedt", omdat de rekentoets iemands hele toekomst in de weg kan staan. Grashoff (GroenLinks) betreurt dat de toetsdruk tot versmalling van het onderwijs leidt, wat weer ten koste gaat van aandacht voor persoonlijke, niet-cognitieve vaardigheden. Van Dijk vat het standpunt van de oppositie duidelijk samen: "Maak het karwei nu af en schrap de rekentoets definitief".

De Kamer stemt 13 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.