Meer mogelijkheden voor fiscale eenheid tussen bedrijven
15 september 2016, wetsvoorstel - Staatssecretaris Wiebes (Financiën) past de belastingwetgeving voor moeder- en dochterbedrijven aan aan Europese wetgeving. Hij introduceert twee extra scenario's waarin bedrijven een fiscale eenheid kunnen vormen, zodat de Belastingdienst ze behandelt als één belastingplichtige.
Een moederbedrijf draait verlies, de dochter maakt winst. Moet de dochter dan de volledige vennootschapsbelasting betalen? Normaal gesproken wel, maar zoals gehuwden elkaars fiscale partners zijn, kunnen ook verwante bedrijven een fiscale eenheid vormen, legt onafhankelijk Kamerlid Van Vliet uit. Ze kunnen eventuele winst en verlies met elkaar verrekenen. Daardoor betalen ze in bepaalde gevallen minder vennootschapsbelasting. Door uitspraken van het Europese Hof van Justitie is Wiebes genoodzaakt om de fiscale eenheid uit te breiden met twee situaties. Heeft een bedrijf een dochteronderneming in een andere EU-lidstaat en een kleindochter in Nederland? Of zit het moederbedrijf van twee Nederlandse bedrijven in een ander EU-land? Ook in die gevallen kunnen bedrijven nu een fiscale eenheid vormen.
Zorgen over dekking, vrees voor belastingontwijking
De nodige aanpassing schiet wel gaten in de begroting. En Wiebes haalt de tijdelijke dekking uit hogere werkgeverslasten op arbeid. Dat vindt Groot (PvdA) niet voor herhaling vatbaar. De WW-premies zijn bedoeld voor onvrijwillige werkloosheid, meent ook Omtzigt (CDA). Die zet je niet voor andere dingen in. Wordt het fiscaal beleid geen speelbal van de vele rechtszaken die multinationals voeren?, wil Merkies (SP) weten. Hij vreest ongewenste taxplanning als gevolg van de wet en vraagt om een evaluatie. Van Vliet wil dat de staatssecretaris gelijk een ander mogelijk lek in de vennootschapsbelasting dicht. Maar dat levert volgens Wiebes weinig op, terwijl het erg complex is. Hij zet zijn "hoogopgeleide misbruikbestrijders" liever voor urgentere zaken in.
De Kamer sprak eerder op 6 september over de aanpassing van de fiscale eenheid. Zij stemt op 27 september over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.