Meer bevoegdheden curator tegen faillissementsfraude

12 december 2016, wetsvoorstel - Om faillissementsfraude beter te kunnen aanpakken moet een failliete ondernemer meer informatie geven aan een curator. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) krijgt steun voor zijn wetsvoorstel.

Per jaar zijn er bij 3.000 faillissementen vermoedens van fraude, roept Van Wijngaarden (VVD) in herinnering. De pakkans is daarbij schokkend laag, zegt Gesthuizen (SP): slechts 2% in 2015. Om de aanpak van faillissementsfraude te verbeteren wil de minister dat een failliet gegane ondernemer de curator meer toegang geeft tot zijn administratie.

Als de curator meer inzicht heeft in de administratie van een failliete ondernemer, is er een grotere kans op succesvolle vervolging van mogelijke fraude, denkt Van Wijngaarden. Maar daar horen wat hem betreft ook hogere kwaliteitseisen aan curatoren bij.

Nemo-teneturbeginsel

Bij een faillissement moet de ondernemer uit eigen beweging ook eventuele buitenlandse bezittingen melden aan de curator. Recourt (PvdA) vraagt zich af of dat niet strijdig is met het beginsel dat iemand niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling (nemo-teneturbeginsel). Volgens Van der Steur wordt dat beginsel niet geraakt als iemand wordt verplicht zijn administratie te ontsluiten.

Expertise en capaciteit

Is er genoeg capaciteit bij de opsporende en handhavende instanties, vraagt Gesthuizen. Zij wijst op de recente uitstroom van ervaren medewerkers bij de Belastingdienst. Daarnaast gaat bij het OM kostbare kennis verloren, stelt zij, omdat gespecialiseerde fraudeofficieren te kort op hun post zitten.

De capaciteit voor de faillissementsfraudeopsporing is uitgebreid, verzekert de minister. Maar hij erkent dat het OM meer zaken zou kunnen oppakken. Dat kan mede te maken hebben met de snelle wisseling van fraudeofficieren. Hij gaat met het OM zoeken naar een oplossing.

De Kamer stemt 20 december over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.