Licentieverlening auteursrecht versoepeld
13 juni 2016, wetsvoorstel - Het wordt voor auteursrechtenorganisaties makkelijker om licenties voor meerdere landen tegelijkertijd te verstrekken. Met die maatregel speelt minister Van der Steur (Justitie) in op de toenemende digitalisering.
Veel makers van creatieve producten beleggen het recht om boeken te drukken, films te vertonen of muziek te streamen bij cbo's (collectieve beheersorganisaties). Deze cbo's komen op voor de belangen van hele groepen tegelijk en hebben daardoor meer slagkracht. Met een wijziging van de Wet toezicht en geschillenbeslechting cbo's maakt Van der Steur het onder meer eenvoudiger om één organisatie licenties in meerdere landen te laten verstrekken. Dat is mooi, vindt Van Wijngaarden (VVD), maar hoe worden we de toegangspoort tot andere landen en halen we de creatieve industrie naar Nederland? Hij bepleit een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor "een van onze topsectoren".
Inspraak rechthebbenden verder versterkt
Dit voorstel versterkt onze creatieve sector, stelt Oosenbrug (PvdA), maar beschermt het ook het werk van de kleine makers? En hoe voorkomt de minister oneerlijke concurrentie tussen onafhankelijke beheersorganisaties (obo's), die niet onder zeggenschap van de makers staan, en cbo's? De maker bepaalt zelf wie zijn werk beheert, maar is in principe beter af bij een cbo, aldus Van der Steur, want daar heeft hij inspraak. Ook Gesthuizen (SP) benadrukt dat de minister een vinger aan de pols moet houden om scheve verhoudingen te voorkomen. Van der Steur zegt toe na de zomer met een evaluatie van de toezichtswet te komen. Daarbij zal hij ook ingaan op de relatie tussen cbo's en obo's.
De Kamer stemt op 21 juni over het wetsvoorstel.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.