Langdurige werkloosheid ouderen hardnekkig probleem
31 maart 2016, debat - Oudere werknemers die al langer werkloos zijn, vinden moeilijk een nieuwe baan. De Kamer debatteert over oorzaken en oplossingen met minister Asscher (Werkgelegenheid).
Oudere werknemers worden niet vaker werkloos, maar als ze hun baan verliezen, is de kans op langdurige werkloosheid bijna twee keer zo groot als gemiddeld. De langdurige werkloosheid onder ouderen is geen conjunctureel maar een structureel probleem, zo constateert het CPB. Krol (50PLUS) stelt dat achter de kille cijfers veel persoonlijk leed schuilgaat: ouderen voelen zich uitgebraakt door de maatschappij. Er is geen simpele oplossing voor het probleem, zegt Asscher. Hij overlegt met de sociale partners over een integrale aanpak. Het gaat volgens de minister om een combinatie van onder andere economisch herstel, tijdelijke loonkostensubsidies, proefplaatsingen, netwerktrainingen, omscholing en het beperken van de (arbeidsongeschiktheids)risico's voor werkgevers.
Discussie over oorzaken en oplossingen werkloosheid ouderen
Wat zijn de oorzaken van de hoge ouderenwerkloosheid? Cao-bepalingen maken ouderen onaantrekkelijk voor werkgevers, stellen Van Weyenberg (D66) en Van 't Wout (VVD), doordat ze vaak in een hogere loonschaal vallen en extra verlof krijgen. Krol hekelt de suggestie van het CPB om de uitkeringen voor ouderen te verlagen: dit tast hun bestaanszekerheid te zeer aan. Ook Vermeij (PvdA) vindt dit geen goed idee. Het Nederlandse socialezekerheidsstelsel gaat niet samen met open grenzen, denkt De Graaf (PVV), die de massa-immigratie wil stoppen. Karabulut (SP) pleit voor het terugdraaien van de verhoging van de AOW-leeftijd, het creƫren van meer banen en het schrappen van de sollicitatieplicht voor oudere werklozen.
Vragen over ambassadeur ouderenwerkloosheid
De Kamer heeft eerder uitgesproken dat er een ambassadeur voor oudere werklozen moet komen. Het wordt hoog tijd dat dit "boegbeeld" aan de slag gaat, vinden Heerma (CDA) en Krol, onder meer met de seniorenbanen. Waarschijnlijk wordt binnen twee weken iemand aangesteld in deze functie, zo reageert de minister. De ambassadeur moet volgens Vermeij in gesprek gaan met werkgevers over de redenen om ouderen niet aan te nemen: gaat het om de hoge loonkosten, de doorbetaling bij ziekte of het beeld van de flexibiliteit van ouderen? Van Weyenberg en Heerma zien een rol weggelegd voor de ambassadeur bij het bespreekbaar maken van demotie.
De Kamer stemt op 5 april over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.