Kritiek op schikking met NS-topman
10 maart 2016, debat - De schikking met voormalig NS-topman Huges bij zijn vertrek is aanleiding voor een debat. De oppositie is kritisch over de rol van minister Dijsselbloem (Financiën).
In juni 2015 vertrok de toenmalige NS-topman Huges naar aanleiding van zijn rol in de perikelen rond de aanbesteding van de openbaarvervoerconcessie in Limburg. Dat daarvoor een schikking van 175.000 euro nodig was, kwam mede door fouten van de raad van commissarissen in de ontslagprocedure. Hoogland (PvdA) dringt aan op maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Er is ook kritiek op het optreden van Dijsselbloem. Zo vindt Omtzigt (CDA) het onbegrijpelijk dat decharge is verleend over het boekjaar 2015. Hij vraagt ook naar de ontslagvergoeding voor de topman van NS-dochter Abellio. Maar volgens de minister gaat hij daar niet over in zijn rol als NS-aandeelhouder.
Onvrede over schikking
Geen van de woordvoerders is blij met de schikking. Koolmees (D66) vindt het "cynisch" dat fouten worden beloond. De "exhibitionistische zelfverrijking" kon volgens Madlener (PVV) plaatsvinden door de verwevenheid van politiek en bedrijfsleven. De Vries (VVD) heeft een vieze nasmaak overgehouden aan de "ontslagsoap", maar "als het niet kan zoals het moet, moet het zoals het kan". Öztürk (GrKÖ) vindt dat bonussen voor bestuurders in overeenstemming moeten zijn met de beloning van het overige personeel. Als de minister vond dat Huges een fraudeur was, betoogt Bashir (SP), had hij naar de rechter moeten stappen. Maar volgens de landsadvocaat was er geen "dringende reden" voor ontslag, zo benadrukt Dijsselbloem.
De Kamer stemt op 15 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.