Koopkracht ouderen ter discussie
28 januari 2016, debat - Ouderen zijn de dupe van dit kabinetsbeleid, vinden Krol (50PLUS) en Ulenbelt (SP). Maar volgens minister Asscher (Sociale Zaken) streeft het kabinet juist naar een eerlijke koopkrachtverdeling tussen alle bevolkingsgroepen.
Het kabinet wil een evenwichtige koopkrachtverdeling, maar de kloof tussen werkenden en niet-werkenden neemt toe. "Onverteerbaar", vindt Krol (50PLUS), de aanvrager van het debat. Wat gaat de minister daaraan doen? Volgens Ulenbelt (SP) leven veel ouderen zelfs in armoede: ze zetten de verwarming lager of eten minder om rond te kunnen komen. De armoede onder ouderen is juist nergens zo laag als in Nederland en zakte van 11% naar 3%, betoogt Van Weyenberg (D66). Asscher erkent dat er arme ouderen zijn, maar hij wijst erop dat hun aantal de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald. "Daar mag Nederland trots op zijn", aldus de minister.
Ook koopkracht oudere werkenden onder de loep
Niet ouderen, maar mensen tussen de 55 en 65 hebben de grootste kans op langdurige armoede, stelt Heerma (CDA). Door de slechte arbeidsmarkt hebben zij grotere kans op langdurige werkloosheid. "Dat los je niet allemaal op met een ouderenambassadeur", vreest Mulder (VVD). Hij vindt dat Asscher impopulaire maatregelen moet durven nemen, bijvoorbeeld iets doen aan seniorendagen in cao's. Daardoor worden ouderen aantrekkelijker voor werkgevers. Vermeij (PvdA) vraagt zich af of dit debat wel over de koopkracht gaat. Zijn ouderen niet vooral bezorgd doordat bepaalde zekerheden onder druk staan, zoals het pensioenstelsel en het verzorgingsstelsel?
Lage rente heeft gevolgen voor pensioenfondsen
"Er komt een nieuwe pensioenramp aan", waarschuwt De Graaf (PVV). Gepensioneerden worden volgens hem het slachtoffer van het beleid van de Europese Centrale Bank. Dat veroorzaakt namelijk de lage rente waardoor sommige fondsen misschien zullen moeten korten op de pensioenen. Asscher erkent dat de lage rente gevolgen heeft voor de pensioenfondsen. Daarom moeten we het pensioenstelsel zo solidair mogelijk houden, aldus de minister: tussen arm en rijk, maar ook tussen oud en jong. Als er in mei nieuwe cijfers zijn, gaat het kabinet weer met de Kamer overleggen over wat te doen met de pensioenfondsen.
De Kamer stemt op 2 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.