Knelpunten ov-chipkaart aangepakt
27 mei 2015, wetsvoorstel - Met een wijziging van de Wet personenvervoer creëert staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) meer mogelijkheden om problemen met het ov-chipkaartsysteem aan te pakken. Hiervoor krijgt zij Kamerbrede steun.
De invoering van de ov-chipkaart is helaas gepaard gegaan met de nodige kinderziektes, stelt SP'er Bashir vast. Onafhankelijk Kamerlid Houwers vindt dat de politiek in het verleden onvoldoende randvoorwaarden heeft gesteld. De Kamer steunt Mansvelds streven om de regie meer naar zich toe te trekken. Een belangrijk punt is dat zij zelf zaken kan gaan regelen via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) als het overlegorgaan Nationaal Openbaar Vervoerberaad (NOVB) er niet in slaagt om problemen op te lossen. Gebruiksvriendelijkheid voor de reiziger en een goed functionerende ov-betaalmarkt staan daarbij centraal, aldus de staatssecretaris.
Aandacht voor gebruiksvriendelijkheid ov
Enkelvoudige check-in en check-out. Reizen op rekening. Toegankelijkheid van vervoer- en betaalsystemen voor mensen met een beperking. Bij de Kamer leven verschillende wensen voor verbetering van de gebruiksvriendelijkheid voor de reizigers. De staatssecretaris moet daarbij knopen kunnen doorhakken als het NOVB er niet uitkomt, zegt Hoogland (PvdA). Dik (ChristenUnie) spoort de staatssecretaris aan zelf meer het initiatief te nemen. De mogelijkheid om een AMvB uit te vaardigen is een goede stok achter de deur, reageert Mansveld.
ACM houdt toezicht op marktwerking
Het is belangrijk dat er een gelijk speelveld komt voor aanbieders van vervoersproducten en ov-betaalsystemen, zegt Van Helvert (CDA). Dit wordt niet overgelaten aan het NOVB, benadrukt Mansveld, maar neergelegd bij de onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument & Markt. Het ov is een imperfecte markt, zegt De Boer (VVD), wat overheidsingrijpen rechtvaardigt om nieuwe toetreders kansen te bieden. Bashir wil dat ook wordt ingegrepen bij "exorbitante prijsstijgingen", maar volgens Mansveld past dit niet bij het decentrale concessiesysteem. Bovendien zou de rekening dan bij de belastingbetaler terechtkomen, zo vreest De Boer.
De Kamer stemt 2 juni over het wetsvoorstel en de moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.