Klimaatdebat in de aanloop naar Parijse top
24 november 2015, debat – De Kamer grijpt de komende klimaattop in Parijs aan voor een debat over de mogelijkheden om klimaatverandering te bestrijden. Premier Rutte en staatssecretaris Dijksma (Milieu) lichten de inzet van het kabinet toe.
Klaver (GroenLinks) zegt dat het klimaatprobleem "de tragedie van de horizon" in zich draagt. Omdat het een langetermijnprobleem is, zijn de risico's volgens hem stelselmatig onderschat en is effectief beleid stelselmatig uitgesteld. Maar er is reden tot optimisme, zegt Samsom (PvdA), want "we zijn rijk, slim en met velen" en de ontwikkelingen in de techniek zijn "spectaculair". Samen met de GroenLinks-voorman kondigt hij een klimaatwet met concrete en meetbare doelen aan. Ook Van Veldhoven (D66) ziet een toenemend besef dat er iets moet veranderen en dat de huidige generatie daarvoor moet zorgen. Maar voorkom dat Nederland vooroploopt, zegt Madlener (PVV), want daarmee verslechtert onze concurrentiepositie.
Minder uitstoot, meer aanpassing
Staatssecretaris Dijksma vat de inzet voor de klimaattop samen: minder broeikasgassen uitstoten en beter aanpassen aan de gevolgen van opwarming van de aarde. Dik (ChristenUnie) vraagt het kabinet om zich aan te sluiten bij Duitsland en Denemarken, die gaan voor 40% in plaats van 25% minder broeikasgassen in 2020. Wat haar betreft wordt het energieakkoord daarvoor opengebroken. Rutte wijst erop dat het Europese doel 40% reductie in 2030 is. Als andere landen meer ambitie tonen, zal ook Nederland zijn ambitie verhogen. Maar wij moeten eerst nog maar de huidige doelstellingen halen, voegt de premier toe. Daarbij verwacht hij met Dijkstra (VVD) veel van samenwerking met bedrijfsleven en kennisinstellingen.
Moeten alle kolencentrales worden gesloten?
"Wij hebben geen kolen nodig en de kolenindustrie is niet levensvatbaar." Klaver wil af van de kolencentrales. Binnen tien jaar moeten ze allemaal gesloten zijn, vindt ook Samsom. Rutte geeft aan dat vijf centrales niet meer voldoen aan de nieuwe rendementseisen en gesloten zullen worden. Het sluiten van alle kolencentrales is volgens de premier een optie, maar hij wijst wel op de effecten die dat zou hebben op bijvoorbeeld de betaalbaarheid en de leveringszekerheid van energie. Zo moet het importeren van energie die in het buitenland op een vervuilende manier wordt geproduceerd worden voorkomen, aldus Rutte.
Verschil van mening over de rol van de landbouw
Thieme (PvdD) wijst erop dat de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan al het verkeer en vervoer en bepleit een teruggang in de productie en consumptie van vlees en melk: "Ons consumptiepatroon moet verduurzaamd worden." Maar Mulder (CDA) legt juist de nadruk op de waardevolle bijdrage die de Nederlandse agrosector kan leveren aan de bestrijding van het klimaatprobleem door mogelijkheden voor "klimaatslimme landbouw" aan te dragen. Ook aan de wereldwijde voedselzekerheid kan die sector volgens haar een belangrijke bijdrage leveren. Dijksma bevestigt dat: inderdaad heeft de landbouw bijgedragen aan de problemen, maar in duurzame landbouw ligt ook "de sleutel tot de oplossing".
Kwetsbare landen moeten geholpen worden
Ontwikkelingslanden als Bangladesh worden sterk getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom willen Van Veldhoven, Thieme en Dik volop inzetten op klimaatfinanciering, aanvullend op ontwikkelingsgeld. Maar zorg dan wel voor heldere criteria voor de besteding van het geld uit het opgerichte klimaatfonds, zegt Dijkstra. Rutte zegt dat er standaard goed gemonitord wordt. Smaling (SP) wil niet dat westerse landen opkomende markten "verbieden de welvaart te bereiken die het Westen zich toegeëigend heeft". Dat is ook zeker niet de bedoeling, reageert de premier, maar we werken wel met deze landen samen om zo veel mogelijk te kiezen voor duurzame ontwikkeling.
De Kamer stemt op 26 november over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.