Klimaatakkoord maakt extra maatregelen noodzakelijk
19 mei 2016, debat - Hoe gaat Nederland bijdragen aan het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging? Mondiale afspraken moeten leiden tot nationale maatregelen, zegt staatssecretaris Dijksma (Milieu) over de uitkomsten van de klimaattop in Parijs.
In december 2015 zijn op de klimaattop in Parijs afspraken gemaakt over het beperken van de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2. Doel ervan is dat de gemiddelde temperatuurstijging op aarde onder de 2 graden Celsius blijft, volgens wetenschappers een kritische grens voor klimaatverandering. Het streven is om uit te komen op een stijging van maximaal 1,5 graad. Maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat we de hoge kosten als gevolg van klimaatverandering doorschuiven naar toekomstige generaties, betoogt Dik (ChristenUnie). Dit gevoel wordt breed gedeeld, maar PVV'er Madlener verzet zich tegen dure maatregelen om het "zogenaamde klimaatprobleem" op te lossen.
Vermindering van gebruik fossiele brandstoffen
"Keep it in the ground." Van Tongeren (GroenLinks) benadrukt dat de in het klimaatakkoord afgesproken doelen alleen kunnen worden bereikt indien niet alle fossiele grondstoffen worden gewonnen. Daarom wil zij dat de overheid, in ieder geval tijdelijk, geen toestemming meer geeft voor nieuwe boringen. De sluiting van kolencentrales is volgens Jan Vos (PvdA) een belangrijke stap. Centrales die nog wel openblijven, wil hij dwingen om meer CO2 af te vangen. Voorkom fossiele uitstoot in ontwikkelingslanden, betoogt Van Veldhoven (D66), met geld en technologie maar ook door als ontwikkelde landen het goede voorbeeld te geven.
Pleidooien voor hervorming emissiehandel
Het Europese emissiehandelssysteem ETS was bedoeld om via het prijsmechanisme de CO2-uitstoot te verminderen, maar in de praktijk blijkt het slecht te werken: de prijs blijft laag. Een effectieve prijsprikkel past in een "nuchter klimaatbeleid", vindt Dijkstra (VVD). Stop daarom met het weggeven van emissierechten aan vervuilende bedrijven, suggereert Smaling (SP). Van Veldhoven wil emissierechten uit het systeem halen, bijvoorbeeld door rechten te laten vervallen bij sluiting van vervuilende kolencentrales. Ook denkt zij, net als Vos, Dik en Van Tongeren, dat het vaststellen van een minimumprijs helpt. Maar Dijksma vreest dat het prijsmechanisme dan niet meer goed werkt: de minimumprijs wordt de maximumprijs.
Aanvullende maatregelen zijn nodig
In het nationale energieakkoord uit 2013 zijn afspraken gemaakt over verduurzaming van de energievoorziening, maar om de klimaatdoelen te halen is meer nodig. Wassenberg (PvdD) wijst op de hoge uitstoot van broeikasgassen door de productie van vlees en zuivel. Een vleestaks zorgt er volgens hem voor dat de vervuiler betaalt. Vernatting van veenweidegebieden kan CO2-uitstoot door veenoxidatie voorkomen, suggereert Smaling. Dijkstra ziet een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven: innovaties zijn goed voor zowel milieu als economie. Daarom zou er specifiek innovatiebeleid moeten komen, betoogt Mulder (CDA), gericht op minder uitstoot van broeikasgassen. Ook pleit zij voor het ondersteunen van lokale initiatieven.
De Kamer stemt op 24 mei over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.