Klaver: ongelijkheid in Nederland neemt toe
21 september 2016, Algemene Politieke Beschouwingen - De ongelijkheid en onvrede in Nederland nemen toe. Een ontwikkeling die Klaver (GroenLinks) zorgen baart, want "meer ongelijkheid maakt meer kapot dan ons lief is".
Het kabinet is nog bij elkaar en lijkt de rit uit te gaan zitten, maar de samenleving is verdeeld, constateert Klaver. De hoge inkomens stijgen sneller dan de lage. Daardoor nemen de sociaal-culturele tegenstellingen tussen mensen toe. Volgens Klaver is steeds vaker je afkomst bepalend voor je succes. De onvrede neemt toe doordat de tegenstellingen tussen wit en zwart, hoog- en laagopgeleid en jong en oud groter worden. In tegenstelling tot wat het kabinet zegt, profiteren mensen niet van marktwerking en globalisering. Klaver verwijt het kabinet geld en belangen soms belangrijker te vinden dan bijvoorbeeld mensenrechten.
Vluchtelingen moeten we ruimhartig opnemen
Volgens Klaver heeft Nederland de morele plicht om vluchtelingen op te vangen: "We moeten gewoon doen wat internationale organisaties ons vragen." Hij vraagt Rutte hoe het kabinet dat gaat doen. Hij vindt dat Nederland ook een veilige haven moet zijn voor kwetsbare kinderen. Daarom komt GroenLinks samen met de PvdA met een initiatiefwet om kinderrechten op te nemen in de Vreemdelingenwet. Hij herinnert de historicus Rutte aan het verleden: "Was Nederland niet altijd een vrijhaven voor andersdenkenden?" Hij vindt dat Nederland juist moet opkomen voor de vrijheid van de ander.
Eigen risico moet naar nul
Steeds minder mensen kunnen het eigen risico dragen en mijden daardoor zorg. GroenLinks wil daarom het eigen risico afschaffen. Hoe denkt GroenLinks dat te betalen?, wil Zijlstra (VVD) weten. Volgens Klaver kan dit gewoon uit de belastingopbrengsten betaald worden als je andere keuzes maakt. Hij wil bijvoorbeeld bedrijven zwaarder belasten en meer geld ophalen door belastingontwijking aan te pakken. Zijlstra waarschuwt hem dat de Nederlandse burgers het niet zullen accepteren als de solidariteit te zeer beproefd wordt.
Aandacht voor natuur en klimaat
Wat hebben natuur en klimaat te maken met de groeiende ongelijkheid? Meer dan je zou denken, zegt Klaver. Wie weinig verdient en naast en snelweg woont, gaat eerder dood dan iemand die rijk is en naast een mooi park woont. Hij dringt er bij het kabinet op aan vaart te maken met vergroening. In Parijs zijn klimaatafspraken gemaakt, maar Nederland breekt die beloften nu al. Daarom heeft GroenLinks een klimaatbegroting gemaakt en samen met de PvdA een klimaatwet ingediend. Een van de punten daaruit is de noodzaak om minder afhankelijk te worden van het Groningse gas.
Minister-president Rutte reageert op 22 september op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.