Kamermeerderheid wil extra waarborgen voor pgb
3 februari 2016, wetsvoorstel - De Kamer verankert het recht op een pgb nu ook in de Zorgverzekeringswet. Een meerderheid wil daarbij extra waarborgen in de vorm van toelatingscriteria, maar de VVD en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) zijn daar niet voor.
Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je grip houden op de zorg die je nodig hebt. Je houdt daarmee de regie over je eigen leven. Daarom moet volgens Van Dijk (PvdA) het pgb wettelijk goed geregeld zijn. Dat is nu nog niet het geval. Door de veranderingen in het zorglandschap van de afgelopen jaren is het persoonsgebonden budget in verschillende wetten ondergebracht. Je kunt inmiddels een pgb krijgen op basis van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet langdurige zorg. De Kamer zet nu de laatste stap: de verankering van het pgb voor wijkverpleging en intensieve kindzorg in de Zorgverzekeringswet: het zogenoemde Zvw-pgb.
In de praktijk bestaat pgb in Zorgverzekeringswet al
Het goede nieuws is dat mensen straks officieel recht krijgen op een pgb op basis van de Zorgverzekeringswet, constateert Van der Staaij (SGP). Toch is de Kamer niet in een hoerastemming, want de meeste woordvoerders hebben het idee dat deze wet niet stevig genoeg is, voegt hij daaraan toe. Op basis van een bestuurlijk akkoord wordt er al een jaar met het Zvw-pgb gewerkt, legt Bergkamp (D66) uit, maar de ervaringen zijn niet louter positief. Volgens Leijten (SP) is er in de praktijk namelijk sprake van willekeur. "Die opgedane kennis moeten we benutten nu we deze wet vormgeven", vindt Dik (ChristenUnie).
Pgb kan per zorgverzekeraar verschillen
Een aantal woordvoerders maakt zich zorgen om de macht van de zorgverzekeraars. Dik constateert dat het pgb aan sommige mensen met oneigenlijke argumenten geweigerd wordt door de verzekeraars. Ook Klever (PVV) signaleert dat voorwaarden per verzekeraar anders uit kunnen pakken. "Mensen mogen er niet op achteruitgaan omdat ze toevallig onder een andere wet vallen", vindt Bergkamp. Voortman (GroenLinks) benadrukt dat de verzekerde centraal moet staan en niet de bestaande systematiek van de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars toetsen verzekerden soms te streng en sluiten daarmee mensen uit, zodat zij die niet hoeven te verzekeren.
Kamermeerderheid wil toelatingscriteria voor pgb
Een Kamermeerderheid vindt het onacceptabel dat de eisen die verzekeraars stellen verschillen en dat de ene verzekeraar strenger toetst dan de andere. Volgens Bruins Slot (CDA) en Leijten doen zorgverzekeraars hiermee aan indirecte risicoselectie om chronisch zieken te weren. Samen met Voortman en Van Dijk streven zij naar een lijst van toelatingscriteria die verzekeraars mogen hanteren. Potters (VVD) is samen met de staatssecretaris de enige die hier geen brood in ziet. Hij wil niet dat het stelsel en de Zorgverzekeringswet aangetast worden. Van Rijn wil de praktijk en eventuele klachten afwachten voordat hij wil nadenken over het verankeren van toelatingscriteria.
Het debat wordt op een later moment voortgezet.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.