Kamermeerderheid voor beursgang ABN AMRO
23 juni 2015, debat - VVD, PvdA, CDA, D66 en PVV zijn het eens met het kabinetsvoornemen om op korte termijn een deel van ABN AMRO naar de beurs te brengen. SP, GroenLinks, ChristenUnie en GrKÖ pleiten voor uitstel.
De Staat kocht in 2008 ABN AMRO voor zo'n 22 miljard. Nu wil minister Dijsselbloem (Financiën) de bank weer naar de beurs brengen. Men verwacht een opbrengst van zo'n 15 miljard. Het verlies van 7 miljard is "ontzettend zuur", vindt Koolmees (D66), maar met de aankoop is volgens hem in 2008 financiële chaos voorkomen. De meeste partijen zijn bereid om het verlies te nemen, maar de Kamer is verdeeld over de vraag of dit het goede moment is om de bank naar de beurs te brengen. Ook zijn er vragen over de kosten van de gekozen nieuwe beschermingsconstructie.
De Staat is geen belegger
Merkies (SP), Van Dijck (PVV) en Oztürk (GrKÖ) vinden een verlies van 7 miljard te groot en willen de winst van ABN AMRO eerst nog enkele jaren in de staatskas laten vloeien. Ook Grashoff (GroenLinks) en Schouten (ChristenUnie) willen de beursgang uitstellen. Maar volgens de minister, Nijboer (PvdA), De Vries (VVD) en Koolmees zou de Staat daarmee risicovol investeren. Het is volgens hen nog maar de vraag of de bank de komende jaren winst zal maken. De Staat is geen belegger, vinden zij. Als de overheid 15 miljard zou willen beleggen, vraagt Dijsselbloem zich af, zouden we dan kiezen voor de financiële sector?
De beschermingsconstructie heeft gevolgen voor de prijs
De minister heeft gekozen voor een zware beschermingsconstructie tegen vijandige overnames, die problemen als in 2008 moet voorkomen. Maar die bescherming leidt naar verwachting tot 1 miljard minder opbrengst bij de beursgang, benadrukt Schouten. Zij wil wachten met de beursgang totdat de bank sterk genoeg is en een minder zware bescherming mogelijk is. Maar de minister zegt dat er altijd een beschermingsconstructie nodig zal zijn. Volgens hem is de beschermingsconstructie overigens minder zwaar dan wordt geschetst en is de aanname dat die 1 miljard zou kosten "pure onzin" en gebaseerd op verouderde gegevens.
ABN AMRO moet een dienstbare bank zijn
ABN AMRO moet niet terug naar de beurs, maar terug naar de samenleving, vindt Grashoff. Ook Nijboer wil straks een dienstbare bank, die is gericht op het bedienen van het mkb, consumenten en de samenleving. Hij benadrukt dat die dienstbaarheid in de statuten is opgenomen. Maar wie garandeert ons dat de beloningen van topbankiers niet weer de pan uit rijzen als de Staat zijn grip op de bank heeft verloren, vraagt Grashoff zich af. De minister wijst erop dat Nederland inmiddels het strengste beloningsbeleid van Europa heeft en "dat beleid geldt voor ál onze banken, niet alleen voor staatsbanken".
De Kamer stemt 30 juni over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.