Kamer wil discriminatie door uitzendbureaus bestrijden
22 mei 2018, debat - Discriminatie door uitzendbureaus moet beter worden bestreden. De Kamer bespreekt de mogelijkheden met minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Uit een uitzending van het televisieprogramma Radar bleek dat veel uitzendbureaus openstaan voor het verzoek om geen Turkse, Marokkaanse of Surinaamse kandidaten voor vacatures voor te dragen. Als je via een uitzendbureau een baan wilt vinden, kun je beter een strafblad hebben dan een Marokkaanse achternaam, concludeert Peters (CDA).
Discriminatie door uitzendbureaus is onacceptabel, zo verwoordt El Yassini (VVD) de mening van alle sprekers. Optreden tegen discriminatie is een taak van ons allemaal, benadrukt Van Ark: "We moeten niet rusten tot dit hardnekkige probleem helemaal is uitgebannen." Het aangekondigde Actieplan arbeidsmarktdiscriminatie moet daarom stevig zijn en concrete acties bevatten, betoogt Van Weyenberg (D66). Dat zegt de staatssecretaris toe.
Minister Koolmees wijst erop dat niet iedereen de gelegenheid krijgt of pakt om zijn talenten op de arbeidsmarkt te ontplooien. Daarom is het kabinet gekomen met het programma VIA: verdere integratie op de arbeidsmarkt. Het beleid op dit terrein moet effectiever worden, meent de minister.
Laten we nuchter en redelijk zijn, zegt De Graaf (PVV): bij discriminatie kun je gewoon naar de rechter stappen.
Uitzendbranche
De fase van zelfregulering in de uitzendbranche is zo langzamerhand voorbij, vindt Gijs van Dijk (PvdA). Jasper van Dijk (SP) is voorstander van een vergunningenstelsel. Öztürk (DENK) wil discriminerende uitzendbureaus uitsluiten van aanbestedingen en bepleit naming-and-shaming van discriminerende werkgevers.
Van Ark gelooft in de plannen die de uitzendbranche heeft gepresenteerd om echt werk te maken van het tegengaan van discriminatie. Ze zegt de Kamer toe dat ze de uitwerking van die plannen nauwlettend in de gaten zal houden.
Uitzendbureaus kunnen uiteindelijk hun aansluiting bij een van de brancheorganisaties verliezen. Maar worden niet-aangesloten bureaus wel voldoende in de gaten gehouden?, vraagt Gijs van Dijk (PvdA). Samen met Özütok (GroenLinks) wil hij discriminatie bij alle uitzendbureaus uitbannen door het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid uit te breiden met een antidiscriminatiebepaling.
Rol inspectie
In de fase van werving en selectie moet de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meer kunnen doen, menen Özütok (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP). Van Weyenberg (D66) en Peters (CDA) denken dat een meldplicht van discriminerende verzoeken kan bijdragen aan een effectievere bestrijding van discriminatie.
De staatssecretaris bekijkt hoe de handhavende rol van de inspectie kan worden versterkt. De inspectie spreekt met de branche over de uitwisseling van gegevens. Daarnaast wordt een mogelijke rol van de inspectie bij werving en selectie bekeken. Denk daarbij ook aan het gebruik van mysteryguests en mysterycalls, adviseren Özütok (GroenLinks) en Gijs van Dijk (PvdA).
De Kamer stemt op 29 mei over de ingediende moties.
Zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist