Kamer spreekt over Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst

16 april 2019, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt met minister Bruins (Medische Zorg) een aantal wijzigingen van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst.

Bruins wil de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst aanpassen om de positie van de patiënt te versterken en verduidelijken. Verder geeft zijn wetsvoorstel regels voor het inzien van medisch dossiers van overleden patiënten en verandert het de bewaartermijn van medisch dossiers.

Samen beslissen

Hulpverlener en patiënt moeten continu in dialoog zijn over de behandeling, zegt Bruins. Over het wanneer, hoe en waarover van dat gesprek zijn veel zaken vastgelegd, constateert Kerstens (PvdA). Maar hoe zal deze papieren werkelijkheid echt praktijk worden? Ook volgens Arno Rutte (VVD) moet dit "samen beslissen" zich nog bewijzen.

Het "samen beslissen" is een wettelijke verankering van wat al gaande is, meent de minister. Hij wijst op de aandacht daarvoor in opleidingen. Ook zijn er platforms en digitale keuzehulpen om het gesprek tussen hulpverlener en patiënt te ondersteunen.

Inzage in medisch dossiers van overledenen

In de huidige situatie wordt toestemming verondersteld voor inzage in het dossier van een overledene. Volgens het wetsvoorstel moet voortaan worden voldaan aan het criterium "incident" of "zwaarwegend belang", of moet de patiënt schriftelijk hebben vastgelegd wie na overlijden inzage heeft. Verschillende woordvoerders vragen waarom van de gangbare praktijk van veronderstelde toestemming wordt afgeweken.

Omdat er niks wettelijk was vastgelegd en de jurisprudentie niet eenduidig is, is gekozen voor een wettelijke regeling, licht Bruins toe. Hij voorziet geen toenemende juridisering, omdat duidelijker is vastgelegd wanneer wel en wanneer geen inzagerecht bestaat en er meer aansluiting is bij de wil en privacy van de patiënt.

Stoffer (SGP) wil dat nabestaanden vrijwel altijd bevoegd zijn om het dossier van een overleden patiënt in te zien, tenzij de patiënt bij leven heeft aangegeven dat niet te willen. Redenerend vanuit de privacy van de patiënt vindt Bruins dit geen goed idee.

Zwaarwegend belang

Het criterium "zwaarwegend belang" voor inzage in het medisch dossier van een overledene zorgt voor veel vragen. Verschillende Kamerleden hebben ideeën over de omgang met dit criterium en het vermijden van een discussie daarover:

  • Raemakers (D66): bevorder het gesprek met de patiënt over inzage in het medisch dossier na overlijden
  • Renkema (GroenLinks): stel een handreiking op voor de hulpverlener om te bepalen wat een zwaarwegend belang is
  • Van den Berg (CDA): laat liever in een vroeg stadium een onafhankelijke derde beoordelen of inzage toegestaan is
  • Mulder (PVV): geef belanghebbenden het recht om, met name bij medische missers, een onafhankelijke medisch adviseur aan te wijzen

Bewaartermijn medische gegevens

De bewaartermijn van medische gegevens gaat van 15 naar 20 jaar. Hijink (SP) wil de bewaartermijn uitbreiden tot 30 jaar, ook met het oog op hulpverlening en waarheidsvinding. En is het een idee om een soort centraal archief voor medisch dossiers van overledenen in te stellen?

We kijken naar een wettelijke regeling voor bewaring van medisch dossiers van patiënten als bijvoorbeeld een hulpverlener overlijdt of een zorginstelling failliet gaat, antwoordt Bruins.

De Kamer stemt op 23 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist