Kamer spreekt over sport en bewegen
19 november 2018, begroting - De Kamer debatteert met minister Bruins (Medische Zorg en Sport) over het onderdeel Sport en bewegen van de begroting van VWS.
Sport en bewegen brengen veel mensen plezier en kunnen zorgen voor een gezondere samenleving. De Kamer spreekt met minister Bruins over zowel de topsport als de breedtesport, waarin heel veel Nederlanders recreatief actief zijn.
Bewegingsarmoede
Bij steeds meer kinderen is sprake van bewegingsarmoede, een chronisch gebrek aan of afwezigheid van beweging. Wat daarvan de gevolgen zijn? Meer overgewicht en achterblijvende motorische, sociale en cognitieve vaardigheden.
Heerema (VVD) is hiervan geschrokken en vreest dat deze bewegingsarmoede desastreus is. Hij wil sport inzetten om bewegingsarmoede te lijf te gaan.
Om alle kinderen meer te laten bewegen, wil Van Nispen (SP) in het basisonderwijs drie uur gym per week mogelijk maken. Dat kost natuurlijk geld, maar de langetermijneffecten zullen volgens hem groot zijn: lagere zorgkosten, hogere arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim.
Niet alleen voor kinderen is bewegen belangrijk, ook voor ouderen heeft het ontelbaar veel voordelen, zegt Van Brenk (50PLUS). Van de 50-plussers is namelijk 50% te zwaar. Als ze in beweging blijven, vallen ouderen ook minder vaak. Bovendien is sporten voor hen een belangrijk middel tegen eenzaamheid.
Buurtsportcoach
De buurtsportcoach heeft een belangrijke rol in het laten bewegen van jong en oud, vindt de minister. Buurtsportcoaches doen namelijk van alles, van het organiseren van sportdagen op scholen en activiteiten op pleintjes in de wijk tot het ondersteunen van sportverenigingen. Daarom investeert hij 61 miljoen in de buurtsportcoachregeling.
Heerema (VVD) wil graag meer duidelijkheid over de effectiviteit van de buurtsportcoaches. Hij denkt dat ze niet voldoende bereikbaar zijn voor sportbonden. Bruins Slot (CDA) en Van Brenk (50PLUS) vinden dat hij daarmee de coaches tekortdoet en benadrukken juist het nut dat zij in de wijken hebben.
Vrouwenvoetbal
De Kamerleden zijn enthousiast over het succes van de OranjeLeeuwinnen, het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. Volgens Van Aalst (PVV) heeft de breedtesport, die hij zo belangrijk vindt, zijn werk gedaan om de topsport te versterken.
Mede door het succes van de OranjeLeeuwinnen is vrouwenvoetbal de snelst groeiende amateursport, zegt Bruins Slot (CDA). Net als Westerveld (GroenLinks) vindt zij dat het vrouwenamateurvoetbal nog een grote inhaalslag moet maken. Tijd om uit de schaduw van het mannenvoetbal te treden, vinden zij.
Diertens (D66) vraagt de minister om het WK vrouwenvoetbal van 2027 naar Nederland te halen. Het EK van 2017 heeft volgens haar al laten zien dat hier veel enthousiasme voor is. Bruins omarmt dit idee en hoopt dat de KNVB het voortouw wil nemen en een bidbook gaat maken.
Formule 1
Mogelijk wordt de Grand Prix van 2020 in Nederland gereden, op het circuit van Zandvoort of Assen. De meeste woordvoerders hopen dat het zover komt en dat ze Max Verstappen in eigen land kunnen zien rijden, maar ze vragen zich wel af of daar overheidsgeld aan te pas moet komen.
Wat de minister betreft ligt het initiatief voor de wedstrijd in de Formule 1 bij de sport zelf. Hij wacht af of de eigenaar van de Formule 1 en zijn partners gedegen plannen en een sluitende begroting zullen maken.
Gelijkheid in de sport
Mensen uit achterstandswijken en mensen met een beperking hebben minder kansen, helaas ook in de sport, concludeert Westerveld (GroenLinks). Zij vraagt de minister meer te investeren in de Special Olympics voor mensen met een verstandelijke beperking. Bruins wil best kijken hoe hij die kan ondersteunen, maar heeft geen extra geld beschikbaar.
Diertens (D66) vraagt aandacht voor zwangerschapsdiscriminatie in de sport. Helaas worden zwangere topsporters soms weggestuurd en is het voor jonge moeders moeilijk om weer terug te keren. Dat is zonde, vindt zij, want deze vrouwen zijn een voorbeeld voor veel moeders die weer willen gaan sporten na hun zwangerschap.
De Kamer stemt op 27 november over de ingediende moties en op een nader te bepalen datum over de begroting.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist