Kamer spreekt over Noodpakket banen en economie
18 mei 2020, wetsvoorstel - De Kamer spreekt met minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) over het eerste Noodpakket banen en economie vanwege de coronacrisis.
Half maart kwam het kabinet vanwege de coronacrisis met een pakket maatregelen om banen en inkomens te beschermen: het Noodpakket banen en economie. Met deze steun konden bedrijven hun personeel doorbetalen en kregen zelfstandigen een overbrugging. Ook werden bedrijven tegemoetgekomen met soepeler belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden. Het pakket loopt tot 1 juni 2020.
In de Kamer is er grote waardering voor de snelheid waarmee de maatregelen zijn genomen én uitgevoerd. Volgens Van Otterloo (50PLUS) mogen we blij zijn dat Nederland de reserves had om dit te doen. Er is dus brede steun voor het noodpakket. Toch zijn er nog vragen en wordt er ook vooruitgekeken naar het tweede steunpakket dat eraan komt.
Criteria voor steun
Dat er snel iets moest gebeuren om inkomens en banen te behouden, daar is men het in de Kamer wel over eens, maar vanwege die snelheid zitten er ook "rafelranden" aan de regelingen, constateert Moorlag (PvdA).
Er zijn bedrijven die buiten de boot vallen en niet in aanmerking komen voor steun omdat ze niet de juiste SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) hebben, signaleert onder anderen Stoffer (SGP). "Daar heb ik slecht van geslapen", zegt Aartsen (VVD), want ondernemers die erg op elkaar lijken, worden verschillend behandeld. Moeten we bij het volgende steunpakket niet af van die SBI-codes als criterium, vraagt Futselaar (SP).
Staatssecretaris Keijzer wijst erop dat het vanwege de snelheid alleen op deze geautomatiseerde manier kon en dat de criteria tussentijds verruimd zijn. Maar er zullen altijd grensgevallen zijn, waar je de grens ook legt, zo voegt zij toe.
Tweede pakket
Ook voor toekomstige steunverlening hebben de Kamerleden wensen en adviezen. Volgens Bruins (ChristenUnie) zijn daarbij vooral gezond verstand, maatwerk en experimenteerruimte nodig.
Van der Lee (GroenLinks) wil grote bedrijven geen giften geven, maar leningen. Ook wil hij meer criteria voor duurzaamheid opnemen. Moorlag (PvdA) pleit voor een solidariteitsbijdrage van bedrijven waarmee het juist wel goed gaat in coronatijd.
Amhaouch (CDA) en Stoffer (SGP) merken op dat de bouw niet mag stilvallen, want de woningnood is onverminderd groot en de bouw kan voor veel werkgelegenheid zorgen. In de bouw ligt inderdaad een belangrijke kans, reageert Wiebes. Met de bouwsector wordt daar intensief naar gekeken. Graus (PVV) vraagt in aanvulling daarop om het onderhoud aan rijksoverheidsgebouwen naar voren te halen.
Wiebes geeft aan dat er nog druk wordt gewerkt aan het tweede steunpakket, maar dat het bijna af is. Hij waarschuwt wel alvast: alles voor iedereen vergoeden gaat niet. En ook het tweede pakket zal volgens hem "rafelranden en witte vlekken" hebben.
Anderhalvemetersamenleving
De samenleving gaat steeds een beetje meer open, maar wel als anderhalvemetersamenleving. Dat is voor bijvoorbeeld de cultuursector, de horeca en de evenementenbranche bijna niet te doen, zegt Verhoeven (D66). Aartsen (VVD) vraagt aandacht voor de gastvrijheidseconomie en vooral voor regio's die daar bijna volledig van afhankelijk zijn, zoals de Waddeneilanden en Zeeuws-Vlaanderen.
Volgens onafhankelijk Kamerlid Van Haga zou het geheel opheffen van de lockdown de beste steunmaatregel zijn. Hij ziet ook niets in de anderhalvemetersamenleving, maar pleit voor een aanpak als in Taiwan.
Behalve naar een anderhalvemetersamenleving moeten we ook naar een anderhalvegradeneconomie toe, zegt Van Raan (PvdD), verwijzend naar de doelstelling om de opwarming van de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten zijn.
Vouchers
Veel bedrijven bieden consumenten vouchers aan als vergoeding voor datgene wat nu niet doorgaat, of dat nou een reis of een voorstelling is. Mag dat wel, vragen Futselaar (SP) en Moorlag (PvdA), want de kern van het consumentenrecht is toch dat je je geld terug kunt krijgen? Dat is inderdaad zo, bevestigt Keijzer, maar haar advies is ook: als je het kunt lijden, ga dan akkoord met een voucher, want zo houd je bedrijven en vooral banen overeind.
De Kamer stemt op 26 mei 2020 over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct