Kamer spreekt over eigen begroting
21 november 2019, begroting - De Kamer bespreekt met minister Knops (Binnenlandse Zaken) een wijziging van haar eigen begroting waarmee er 10 miljoen extra beschikbaar komt voor ondersteuning van het parlement.
Met de wijziging van de begroting krijgen de Tweede en de Eerste Kamer samen 10 miljoen extra voor fractieondersteuning. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen had een Kamermeerderheid al in een motie uitgesproken dit graag te willen. Met een amendement wordt nu officieel geregeld dat het budget voor de ondersteuning van parlementariërs en de subsidie aan politieke partijen met 10 miljoen euro verhoogd wordt.
Meer fractieondersteuning
Volgens Van Gent (VVD) is de Nederlandse democratie relatief goedkoop en het parlement relatief klein. Daarom vindt hij het goed dat de fracties versterkt worden. Ook Van der Molen (CDA) denkt dat het nodig is om de controlerende taak van de Kamer goed te kunnen vervullen.
Zeker bij de kleinere fracties is extra ondersteuning welkom, zegt Van der Graaf (ChristenUnie). We kunnen die mensen goed gebruiken om tegenmacht te organiseren tegen de grote ministeries, vult Öztürk (DENK) aan.
Taboe
Van Raak (SP) vindt het juist "wereldvreemd en brutaal" dat die 10 miljoen niet naar de politie, het onderwijs of de zorg gaan en wil het amendement daarom niet steunen. Het is een beetje ongemakkelijk om over extra geld voor de politiek te praten, geeft Smeulders (GroenLinks) toe, maar kwaliteit mag best wat kosten.
Sneller (D66) snapt als indiener van het amendement het taboe op meer geld voor het parlement niet zo goed. Hij is daarom blij dat er nu een meerderheid is voor "een betere controle van de regering".
Tegen
Volgens Baudet (FvD) is meer ondersteuning nergens voor nodig: meer mensen leidt alleen maar tot meer tijdverspilling. Ook van Bosma (PVV) hoeft het niet. Volgens hem gaat het niet om geld, maar om "het ontbreken van een democratische houding in de Tweede Kamer".
Dekking
Dit is een wens van een Kamermeerderheid, dus mijn rol hierin is bescheiden, zo reageert minister Knops op het amendement. Hij kan ermee akkoord gaan omdat de dekking in zijn ogen in orde is: de begroting blijft kloppen.
De 10 miljoen wordt voor een deel betaald uit het budget voor de huurtoeslag. Dat vindt Van Raak (SP) "onbegrijpelijk en onfatsoenlijk". Maar Knops verzekert de Kamer dat het niet ten koste gaat van huurders. Deze dekking is mogelijk omdat er een lager beslag op de huurtoeslag is, waardoor er geld is vrijgekomen.
Huisvesting
Passen die extra mensen überhaupt wel in het gebouw, vraagt Bosma (PVV). En zitten de extra kosten voor hun huisvesting al in die 10 miljoen of komen die er nog bovenop?
Volgens Knops kan het zeker consequenties hebben voor de huisvesting, maar hij noemt het amendement "all-inclusive", dus alle kosten zitten erin. Hij vindt dat de Kamer dit zelf moet uitwerken binnen de financiële ruimte die er is.
De Kamer stemt op 26 november over de tijdens dit debat ingediende motie. Over de begroting wordt op 3 december gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist