Kamer spreekt over Caribisch deel Koninkrijk
13 oktober 2016, begroting - De Kamer bespreekt met minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) de situatie in het Caribisch deel van het Koninkrijk en de verhouding van de eilanden met Europees Nederland.
Veel dingen kunnen beter in het Caribisch deel van het Koninkrijk, erkent Plasterk, maar de positieve ontwikkelingen mogen volgens hem niet ondersneeuwen:
-
Het onderwijs is verbeterd, bijvoorbeeld op Bonaire
-
De stabiele regering van Curaçao heeft de begroting op orde gebracht
-
Op Sint-Maarten screent de gouverneur goed wie er in de regering komen
-
Justitie pakt corruptie, witwassen en belastingontduiking op Curaçao en Sint-Maarten hard aan
Van Raak (SP) benadrukt dat het heel goed gaat op Saba. Het eilandbestuur zou volgens hem daarom meer bevoegdheden moeten krijgen, maar Nederlandse ambtenaren lijken dat te verhinderen.
Staatkundige verhoudingen
Hoeveel generaties geeft Europees Nederland nog een blanco cheque aan het Caribisch deel van het Koninkrijk? Fritsma (PVV) vindt het ondemocratisch dat internationale verdragen kennelijk verhinderen dat de Europese Nederlanders afscheid nemen van de eilanden.
Bosman (VVD) wil dat Nederland streeft naar dekolonisatie en volledig zelfbestuur van de Caribische Koninkrijkslanden, eventueel in een gemenebest. Het bestaande Statuut knelt, vindt ook Van Raak: het Koninkrijk is verantwoordelijk voor goed bestuur, maar heeft geen middelen om dat waar te maken.
Dat de Caribisch eilanden en Europees Nederland één koninkrijk vormen, is een product van de geschiedenis, betoogt Plasterk. De eilanden kunnen zelf besluiten, bijvoorbeeld via referenda, om de banden losser te maken.
Raffinaderijen
De raffinaderijen op Curaçao en Aruba zijn belangrijk voor de economie, maar veroorzaken ook vervuiling. Die heeft een negatieve invloed op de volksgezondheid.
Zorg ervoor dat de zware vervuiling door de Isla-raffinaderij op Curaçao wordt aangepakt, vraagt Van Laar (PvdA). De milieuregelgeving wordt aangescherpt en de raffinageprocessen worden verbeterd, benadrukt Plasterk. Pechtold (D66) ziet te weinig urgentie om het probleem snel aan te pakken: kom met een duidelijk plan en een tijdpad.
Aruba wil een eerder stilgelegde raffinaderij heropenen. Dit besluit is aan het land zelf, benadrukt Plasterk. Hij verwacht niet dat de vervuiling dezelfde omvang krijgt als op Curaçao, ook omdat Aruba het groene imago koestert.
Van Raak en Pechtold hebben grote bedenkingen bij het heropenen van de Arubaanse raffinaderij. Vanwege de betrokkenheid van Venezuela en vanwege de hoge financiële verplichtingen die het land aangaat.
Welke problemen moeten aangepakt worden?
De woordvoerders vragen aandacht voor diverse zaken.
-
De achterliggende doelstelling van al het beleid is het leven op de eilanden beter maken, aldus de minister in reactie op vragen over armoedebestrijding van onder anderen Van Laar en Amhaouch (CDA)
-
Van Raak wijst op goksites die vanaf Curaçao opereren en betrokken lijken bij witwassen
-
In antwoord op Amhaouch en Bisschop (SGP) zegt Plasterk dat de kustwacht extra geld krijgt
-
Pechtold suggereert het oprichten van een mededingingsautoriteit
De Kamer debatteerde eerder op 11 oktober over de begroting van Koninkrijksrelaties. Zij stemt op 25 oktober over de ingediende moties en later dit jaar over de begroting.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.