Kamer spreekt over Caribisch deel Koninkrijk
8 oktober 2015, begroting - De begroting van Koninkrijksrelaties is voor de Kamer aanleiding om de verhouding met en de problemen in het Caribisch deel van het Koninkrijk met minister Plasterk (Koninkrijkszaken) te bespreken.
De stevige inbedding van de onafhankelijke landen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten en de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) in het Koninkrijk is belangrijk voor de inwoners, benadrukt Plasterk. Die biedt volgens hem garanties voor de rechtsstaat en het vestigingsklimaat. Bovendien zijn er schaalvoordelen, bijvoorbeeld bij defensie en diplomatieke vertegenwoordiging. Maar voor Europees Nederland zijn er vooral nadelen, vindt Fritsma (PVV), die de banden wil verbreken. Bosman (VVD) en Van Raak (SP) pleiten voor een gemenebest, maar volgens Plasterk is daar op de eilanden weinig belangstelling voor. Het is volgens Segers (ChristenUnie) daarom beter om een punt achter de discussie te zetten.
Geen geschillenregeling aanwijzingen Rijksministerraad
Als een van de landen in het Koninkrijk in gebreke blijft bij het waarborgen van rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur, kan de Rijksministerraad een aanwijzing geven. Zo werd Aruba in juli 2014 aangesproken op de overheidsfinanciën. Voor dit soort gevallen zou er een geschillenregeling moeten zijn, vinden Van Laar (PvdA), Segers en Hachchi (D66), die wijzen op een rapport van de Raad van State. Het zou goed zijn als die er komt, vindt ook Plasterk, die daarbij een rol ziet weggelegd voor de Raad van State, maar het lukt de landen binnen het Koninkrijk tot nu toe niet om het daarover eens te worden.
Vervuiling Isla-raffinaderij is een probleem
Midden in Willemstad op Curaçao ligt de Isla-raffinaderij, de grootste werkgever én de grootste vervuiler van het eiland. Uit onderzoek zou blijken dat jaarlijks achttien mensen overlijden als gevolg van verontreiniging. Nederland heeft bijstand verleend, zegt de minister, onder andere door het plaatsen van meetstations. Om te voldoen aan de Nederlandse uitstootnormen zijn miljarden nodig; geld dat het eiland niet heeft. Gezien de ernst van het probleem, zegt Van Raak, is er een rol weggelegd voor het Koninkrijk. Het gaat om de gezondheid van mensen, zegt Hachchi, die wil dat samen met Curaçao wordt gezocht naar een oplosing. Ook Van Laar en Segers dringen daarop aan.
Vragen over politieke situatie Sint-Maarten en bootvluchtelingen
Er is een motie van wantrouwen aangenomen tegen de regering van Sint-Maarten, die nog wel in functie is. Van Raak vraagt naar de rol van de gouverneur, die lijkt te hebben besloten dat er toch geen nieuwe verkiezingen komen. Hebben de politieke problemen gevolgen voor de vertegenwoordiging van het land in de Rijksministerraad?, vraagt Bosman. Er zijn gesprekken om te komen tot een oplossing, aldus de minister. Van Toorenburg (CDA) en Bisschop (SGP) maken zich zorgen over het op gang komen van een grote vluchtelingenstroom uit Venezuela. Op dit moment is daarvan geen sprake, antwoordt Plasterk.
De Kamer debatteerde eerder op 7 oktober over de begroting van Koninkrijksrelaties. Zij stemt op 13 oktober over de ingediende moties en later dit jaar over de begroting.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.