Kamer rondt begroting Sociale Zaken af

2 december 2015, begroting - Meer banen en een betere integratie van nieuwkomers zijn de belangrijkste onderwerpen bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken.

Op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebeurt veel. AOW, werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, arbeidsgehandicapten, werkgelegenheid, integratie en armoedebestrijding, het zijn allemaal onderwerpen die voor rekening komen van minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma. Het debat over hun begroting gaat dan ook van meer geld voor UWV op verzoek van Nijkerken (VVD) en Vermeij (PvdA) tot het speerpunt van Krol (50PLUS): de aanpak van ouderenwerkloosheid. En van vragen van Yücel (PvdA) over schuldhulp tot vragen van onafhankelijk Kamerlid Klein over de contractduur.

Oppositie en ook VVD kritisch over banenplannen

De werkloosheid in Nederland is voor Asscher als minister van Werkgelegenheid een grote zorg. Het kabinet heeft 600 miljoen uitgetrokken voor banenplannen om de werkgelegenheid te vergroten. Ulenbelt (SP) en Öztürk (GrKÖ) zijn daar sceptisch over en zien te weinig resultaat. Van Weyenberg (D66) vindt ook dat de verwachtingen niet waargemaakt zijn en dat het zonde is dat er geld op de plank is blijven liggen. Zelfs coalitiepartner Mulder (VVD) is niet enthousiast. Bij nader inzien had hij het geld liever in lastenverlaging gepompt. Hij vindt dat er niet genoeg nieuwe banen bij zijn gekomen. Asscher werpt tegen dat er ook is geïnvesteerd in het aan het werk houden van mensen.

Asscher bereid CDA-voorstel te onderzoeken

Eerder in het debat lanceerde Heerma (CDA) een plan voor een verzekering voor loondoorbetaling bij ziekte. Nu moeten werkgevers ziek personeel twee jaar loon doorbetalen. Dat maakt vooral het mkb huiverig om mensen in vaste dienst te nemen. Het CDA stelt voor om de werkgever acht weken door te laten betalen. De rest van de ziekteperiode moet dan gedekt worden met een verplichte particuliere verzekering voor zowel werknemers als zzp'ers. Asscher is bereid dit plan aan de SER voor te leggen, mede omdat werkgevers en werknemers volgens hem "opvallend mild" op het plan reageerden. Hij wijst erop dat er wel aandacht moet blijven voor het voorkomen van ziekte en voor re-integratie na ziekte.

Integratie moet sneller en explicieter

Sociale Zaken is ook verantwoordelijk voor integratie; een actueel onderwerp met de huidige toestroom van asielzoekers uit onder andere Syrië. Asscher vindt dat mensen die hier blijven mee moeten doen: "Dat is een belangrijke les uit het verleden". Hoe gaan we het nu beter doen dan?, vraagt Van Klaveren (GrBvK). Volgens Asscher moet werk vooropstaan en moet integratie vooral sneller en explicieter. Hij stelt voor dat nieuwkomers een participatieverklaring tekenen, maar volgens Sjoerdsma (D66) strookt zoiets niet met de Grondwet. De Graaf (PVV) en Karabulut (SP) vinden het opmerkelijk dat de inburgeringscursus voor vluchtelingen gratis is, maar dat mensen die voor gezinshereniging naar Nederland komen het wel zelf moeten betalen.

Participatie voor iedereen

Ook mensen met minder mogelijkheden moeten kansen krijgen, vindt Klijnsma. Sinds 1 januari 2015 vallen mensen die met ondersteuning kunnen werken onder de Participatiewet. De staatssecretaris wijst erop dat het beschut werk goed van de grond moet komen. Omdat de wet nog betrekkelijk nieuw is, bepleit Voortman (GroenLinks) de mogelijkheid voor gemeenten om te kunnen experimenteren met de Participatiewet, zodat mensen kunnen uitstromen uit de bijstand. Kerstens (PvdA) maakt zich sterk voor reshoring. Dat is het terughalen van werk naar Nederland. Daarmee kun je in zijn ogen heel goed werk creëren dat geschikt is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 1 december. De Kamer stemt op 3 december over de begroting en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.