Kamer debatteert over waardering van zorgmedewerkers
19 augustus 2020, debat - Zorgmedewerkers moeten structureel meer verdienen, vindt de voltallige oppositie. Maar zo'n generieke maatregel is volgens het kabinet te ingrijpend.
"Geef zorgmedewerkers structureel een forse salarisverhoging", bepleitte Wilders (PVV) op 12 augustus in een motie, aan het eind van een debat over de coronacrisis. Maar de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil daar niet aan en voorkwam een hoofdelijke stemming door de vergadering voortijdig te verlaten.
De oppositie is verontwaardigd dat een stemming over een hogere beloning voor zorgmedewerkers gefrustreerd werd. Een absurde, gênante vertoning van de wegloopcoalitie, aldus Van Kooten. De coalitiepartijen ontlopen hun verantwoordelijkheid, stelt Kuzu (DENK). En Wilders noemt de "wegrennende Kamerleden die een sprintje naar de parkeergarage trekken als ze moeten stemmen" een klap in het gezicht van de zorgmedewerkers.
"Een knap staaltje framing". Zo duidt Rutte het beeld van wegrennende Kamerleden, dat ook in zijn ogen niet fraai is. Iedereen is het erover eens dat zorgmedewerkers heel veel waardering verdienen, aldus de premier, maar in zijn ogen doet het kabinet al veel aan een goede beloning.
Kan er meer bij?
Zorgmedewerkers verdienen meer dan warme woorden, vindt Jetten (D66): daarom krijgen ze een bonus van €1.000 voor dit zware jaar. Dijkhoff (VVD) is blij dat de salarissen in de zorg jaarlijks stijgen, maar wijst erop dat je niet steeds per geval kunt beslissen dat een sector meer krijgt: als je dan alles bij elkaar optelt, kom je er aan het eind niet uit.
Maar alle oppositiepartijen willen dat er meer gebeurt. Het salarishuis in de zorg is nu niet op orde, vindt Van der Staaij (SGP). Marijnissen (SP) kiest steviger bewoordingen: de coalitie moet zich de ogen uit de kop schamen. Want waarom is er wel geld voor belastingverlaging voor grote bedrijven, maar niet voor hogere zorgsalarissen? Ook een aantal andere oppositiepartijen wijst op andere hoge begrotingsposten.
- Klaver (GroenLinks): als je miljarden aan KLM geeft maar geen geld hebt voor de zorg, heb je een slecht verhaal
- Ouwehand (PvdD): laat "grote ziekmakers" zoals Coca-Cola en de fastfoodketens voor de kosten opdraaien
- Baudet (FvD): het kabinet trekt miljarden uit voor klimaatbeleid, maar heeft geen geld over voor de helden in de zorg
- Van Haga: leg de kiezer uit waarom er wel geld is voor Europa, klimaat en massa-immigratie
- Krol: stop met de onrendabele subsidie voor wind- en zonne-energie
Zo niet, wat kan er wel?
Een structurele salarisverhoging voor alle zorgmedewerkers, daar wil Heerma (CDA) niet aan. Maar hij ziet wel dat de coronatijd een aantal knelpunten in de zorg naar boven heeft gebracht. Die moeten worden opgelost, vindt hij. Kijk wat er wel kan, vraagt Asscher (PvdA) het kabinet, bijvoorbeeld daar waar de tekorten het grootst zijn. Doe op z'n minst iets aan de dramatisch lage startsalarissen, zo vindt Van Brenk (50PLUS).
Het grootste probleem van zorgmedewerkers is niet hun salaris, constateert Segers (ChristenUnie), maar het gebrek aan waardering, doorgroeimogelijkheden, autonomie en handelingsvrijheid. Daar moet iets aan gedaan worden. Net als de andere coalitiepartners wil hij dat het kabinet in gesprek gaat met werkgevers en werknemers om dit soort problemen op te lossen. Die gesprekken lopen al, stelt Rutte, die toezegt een brief over de resultaten te sturen.
Aansluitend aan het debat verwerpt de Kamer een aantal moties om de zorgsalarissen te verhogen.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct