Kamer debatteert over risico's rondom de jaarwisseling
20 juni 2018, debat - Verbied vuurwerk dat veel letsel veroorzaakt. Dat bepleit de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over veiligheidsrisico's rondom de jaarwisseling. De Kamer bespreekt de aanbevelingen van de raad.
De jaarwisseling is het gevaarlijkste moment van het jaar, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het rapport Veiligheidsrisico's jaarwisseling. De raad doet zeven aanbevelingen om de risico's te beperken. De eerste: verbied vuurwerk dat zorgt voor letsel en overlast, zoals vuurpijlen en knalvuurwerk.
Maar minister Grapperhaus (Veiligheid) wil geen landelijk verbod. Hij ziet meer in lokaal maatwerk.
Geen verbod
"Niet de feiten, maar het gevoel zegeviert." Buitenweg (GroenLinks) betreurt het dat er geen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen komt. Onbegrijpelijk dat het kabinet het belangrijkste advies van de OVV aan zijn laars lapt, vindt ook Wassenberg (PvdD). Maar volgens het kabinet willen grote delen van de bevolking vasthouden aan het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk.
Het kabinet gebruikt traditie als een gelegenheidsargument, vindt Krol (50PLUS): particulieren gingen pas in de jaren zeventig vuurwerk afschieten. Hij wil een compleet vuurwerkverbod voor particulieren. Zwaargewonden, enorme schade, gigantisch drankmisbruik en geweld tegen hulpverleners: de traditie is gewoon uit de hand gelopen, constateert Van der Staaij (SGP). Ook hij bepleit strengere maatregelen en een heffing op vuurwerkverkoop.
Arno Rutte (VVD) is juist blij met het kabinetsstandpunt dat een verbod pas in beeld komt als alle andere maatregelen niet werken: vuurwerk op oudejaarsavond is een geliefde traditie, en we moeten niet toegeven aan een kleine groep die het voor iedereen verpest. Van Dam (CDA) spreekt van "een verstandig en afgewogen pakket aan maatregelen".
Gemeentelijke maatregelen
De OVV constateert dat de problematiek rond oud en nieuw per gemeente sterk verschilt. Daarom is er vooral lokaal maatwerk nodig, vindt het kabinet.
Het is een lokale aangelegenheid. Van Raak (SP) deelt die mening van de regering. Maar waarom kunnen gemeentes dan geen plaatselijk verbod op vuurwerk instellen, vraagt hij zich af. Ze kunnen wel vuurwerkvrije zones instellen, maar zijn daarbij aan allerlei voorwaarden gebonden, constateert Dik (ChristenUnie). Daarom dient zij een motie in om vuurwerkvrije gemeentes mogelijk te maken.
Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten verkent Grapperhaus de mogelijkheden om het afsteken van vuurwerk op lokaal niveau "verder te reguleren".
Aanpak illegaal vuurwerk en overige maatregelen
Het kabinet komt met extra maatregelen om illegaal vuurwerk aan te kunnen pakken. Helder (PVV) juicht dat toe: de kern is handhaving. Zij wil dat het kabinet de opsporingscapaciteit vergroot. Den Boer (D66) wijst op het belang van een Europese aanpak van illegaal vuurwerk. Anders komt het gewoon via andere lidstaten bij ons binnen, vreest zij.
Gratis vuurwerkbrillen. Dat is een van de kabinetsmaatregelen om het aantal vuurwerkgewonden te verminderen. Een wassen neus, aldus Kuiken (PvdA): een veiligheidsbril voorkomt geen afgeschoten vingertjes. De brillen zijn onderdeel van een heel pakket dat in de breedte bijdraagt aan een veiligere jaarwisseling, stelt staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu), en ze volgen uit een aanbeveling van het RIVM.
De Kamer stemt op dinsdag 26 juni over de ingediende moties.
zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist