Kamer debatteert over initiatiefvoorstel beloning bankbestuurders

26 maart 2019, initiatiefwetsvoorstel - De Kamer bespreekt een initiatiefwet om het beloningsbeleid van bestuurders van belangrijke banken verder aan te scherpen.

In 2008 werd de wereldeconomie getroffen door een ernstige financiële crisis. Ook de Nederlandse overheid moest destijds met veel belastinggeld banken redden. De initiatiefnemers GroenLinks, PVV, SP, PvdA, PvdD, 50PLUS en DENK willen de beloningsregels aanscherpen. Voor systeembanken, die essentieel zijn voor ons financiële systeem, willen zij twee dingen regelen:

  • Heldere bepalingen voor wat onder de vaste beloning van bestuurders wordt verstaan.
  • Instemmingsrecht van de minister van Financiën met de hoogte van het vaste salaris van bankbestuurders.

Hebzucht was de fundamentele oorzaak van de crisis, zegt Mulder (PVV), en daarom steunt hij de voorgestelde aanscherping van de regels. Ook Van der Lee (GroenLinks) is blij met het initiatief, want "de banken doen al jaren mooie beloftes die in de praktijk weinig voorstellen". Prima wetsvoorstel, vindt Alkaya (SP), maar hij wil de bepalingen niet alleen voor systeembanken, maar voor alle banken laten gelden.

Overheidsingrijpen

Van Dijk (PvdA) ziet banken niet uit zichzelf meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Daarom is verdere regulering door de overheid gerechtvaardigd, meent hij.

Maar Ronnes (CDA) vindt juist dat klanten met de voeten moeten stemmen: stap over als je ontevreden bent over je bank. Dat vindt Van der Linde (VVD) ook. Hij wil dat de politiek overstappen makkelijker gaat maken.

Bij sommige banken verdient de CEO honderd keer meer dan de laagstbetaalde werknemer. Die enorme salarisverschillen zijn Van Brenk (50PLUS) een doorn in het oog.

Instemmingsrecht

De Raad van State heeft kritiek op het voorgestelde instemmingsrecht van de minister van Financiën met de hoogte van de salarissen. Die kritiek weerklinkt ook in de bijdrage van een aantal sprekers.

  • Van der Linde (VVD): het instemmingsrecht doorkruist de bevoegdheden van het bankenbestuur.
  • Bruins (ChristenUnie): de politiek moet regels maken, geen toezicht houden.
  • Sneller (D66): wordt het een rigide afvinklijstje of moet de minister zich daadwerkelijk inhoudelijk gaan bemoeien met het beloningsbeleid?
  • Stoffer (SGP): hoe voorkom je willekeur, afhankelijk van de politieke kleur van een minister?

Strengste regels van Europa

De Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen uit 2015 legt het salaris- en bonusbeleid van financiële instellingen aan banden. Daarmee heeft Nederland volgens Sneller (D66) terecht het strengste bonusbeleid van Europa. Hij is kritisch over de verdere aanscherping die de initiatiefwet aanbrengt.

Als door de brexit banen van de Londense City naar het Europese vasteland komen, ziet Stoffer (SGP) de strenge Nederlandse salaris- en bonusnormen vooral als een concurrentienadeel voor de Amsterdamse Zuidas ten opzichte van bijvoorbeeld Frankfurt en Parijs.

Staatsbank

Banken hebben een nutsfunctie, zoals het regelen van een betrouwbaar betalingssysteem. Daarom kunnen we ze niet beschouwen als puur commerciële instellingen, stelt Alkaya (SP). Met Kuzu (DENK) en Bruins (ChristenUnie) denkt hij dat alleen echte concurrentie, bijvoorbeeld door een veilige publieke bank, commerciële banken zal dwingen tot verantwoord gedrag.

De initiatiefnemers zullen op een later moment reageren op de inbreng van de Kamer.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist