Kamer debatteert over handhaven dividendbelasting

16 oktober 2018, debat - Het kabinet heeft besloten de dividendbelasting toch niet af te schaffen. De Kamer debatteert met premier Rutte en staatssecretaris Snel (Financiën) over wat er nu met het daardoor uitgespaarde geld moet gebeuren.

Nadat Unilever twee weken geleden liet weten toch niet naar Rotterdam te verhuizen, kondigde premier Rutte aan de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. Nu heeft het kabinet besloten dat de dividendbelasting blijft bestaan en komt het met andere maatregelen om het Nederlandse vestigingsklimaat te verbeteren.

Bij een eerste test bleek dat het afschaffen van de dividendbelasting voor bedrijven niet zo doorslaggevend was als we dachten, concludeert Dijkhoff (VVD). Net als Buma (CDA) betreurt hij het besluit van Unilever, maar beiden benadrukken dat het belangrijk is om te blijven inzetten op een sterk ondernemingsklimaat.

Geloofwaardigheid

Volgens Baudet (FvD) heeft premier Rutte het absolute dieptepunt van zijn geloofwaardigheid bereikt door zich als een "dociele loopjongen" van Paul Polman, de CEO van Unilever, te gedragen. Ook Marijnissen (SP) verwijt Rutte zijn geloofwaardigheid op het spel te hebben gezet voor een persoonlijk prestigeproject.

Wilders (PVV) hekelt de "leugens", de "bangmakerij" en het "bedrog", maar hoopt dat Rutte de les trekt om zich voortaan in te zetten voor de gewone Nederlander en niet voor zijn "multinationalvriendjes". Die multinationals hebben de premier laten vallen als een baksteen, stelt Azarkan (DENK). Daarom vindt hij het vreemd dat het kabinet nu met maatregelen komt waar multinationals ook weer van profiteren.

Loopt Nederland een "levensgroot risico" dat bedrijven vertrekken nu de dividendbelasting toch niet wordt afgeschaft, wil Klaver (GroenLinks) weten. Dat betoogde de premier namelijk in eerdere debatten. Rutte wil reeël zijn: dat risico is er inderdaad. Maar juist daarom is gekozen voor andere maatregelen om grote bedrijven in Nederland te houden, bijvoorbeeld een verlaging van de vennootschapsbelasting.

Alternatieve besteding

Goed dat de dividendbelasting toch niet wordt afgeschaft, zegt Asscher (PvdA), maar laten we nu een open debat voeren over wat er met de vrijgekomen 1,9 miljard moet gebeuren. Met Klaver (GroenLinks), Marijnissen (SP) en Azarkan (DENK) pleit hij voor meer investeringen in de publieke sector. We moeten ons sociale in plaats van ons fiscale vestigingsklimaat verbeteren, vult Van Raan (PvdD) aan.

Van Rooijen (50PLUS) vindt dat er meer balans moet komen tussen de lasten voor bedrijven en voor burgers. Lastenverlichting voor burgers is ook goed voor bedrijven, geeft hij Rutte mee.

Het kabinet investeert al fors in de publieke sector en verlaagt per saldo de lasten voor burgers, werpt de premier tegen. Maar om dat te kunnen blijven betalen, moet Nederland volgens hem ook een goed vestigingsklimaat hebben.

Jetten (D66) is blij dat de afschaffing van de dividendbelasting is vervangen door een "veel slimmer" pakket met maatregelen die goed zijn voor álle bedrijven, ook voor het mkb. Tel je zegeningen, aldus Segers (ChristenUnie): de alternatieve kabinetsplannen zijn goed voor Nederlandse ondernemers, Nederlandse werknemers en het Nederlandse vestigingsklimaat.

Is het eigenlijk wel zo vanzelfsprekend dat het geld uitgegeven wordt, vraagt Van der Staaij (SGP) zich af. Hij wijst op een advies van de Raad van State om juist in tijden van economische voorspoed de staatsschuld te verlagen.

Staatssecretaris Snel vindt reductie van de staatsschuld van belang. Daarom is daar de afgelopen jaren het nodige aan gedaan. Maar hij wil ook de afspraken van het kabinet over lastenverlichting voor burgers én bedrijven nakomen.

De Kamer debatteerde eerder over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, laatstelijk tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen op 3 en 4 oktober.

Aansluitend aan het debat wordt de motie van wantrouwen van de PVV verworpen. SP, PvdA, PvdD, DENK, PVV en FvD stemden voor. Over de overige moties stemt de Kamer op 18 oktober.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist