Kamer debatteert over een mogelijk verbod op pulsvisserij
21 februari 2019, debat - Waarschijnlijk gaat het Europees Parlement de pulskorvisserij per 1 juli 2021 verbieden. Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) probeert een totaalverbod nog steeds te voorkomen.
Pulsvissers vangen vis met behulp van elektrische stroomstootjes. Anders dan traditionele boomkorvissers slepen zij daarbij geen zware ijzeren kettingen over de bodem. Weverling (VVD) zegt dat niemand hiertegen kan zijn, want: minder schade aan de bodem, minder bijvangst en lager brandstofverbruik.
In 2010 kende het Europees Parlement Nederland 22 pulskorvergunningen toe. Toenmalig staatssecretaris Bleker regelde 20 extra vergunningen, zijn opvolgster Dijksma vier jaar later nog eens 42. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, merkt Bromet (GroenLinks) op, terwijl er volgens haar pas in 2017 werd begonnen met volwaardig wetenschappelijk onderzoek. Dat bewijst volgens Wassenberg (PvdD) dat het puur ging om commercieel gewin.
Verzet
In 2014 was er al heftig protest van Belgische vissers, memoreert De Groot (D66), later gevolgd door Franse en Britse vissers. Hij vraagt of de Nederlandse regering wel voldoende oog heeft gehad voor de sociale gevolgen van de efficiƫnte pulsvismethode voor vissers in andere landen.
Geurts (CDA) stelt dat de pulsvisserij mede kapot is gemaakt door "nepnieuws van de milieubeweging", onder andere omdat die volgens Geurts onterecht stelde dat pulsvisserij alles op de bodem doodmaakt.
Nederland heeft zich niet populair gemaakt door de pulsvisserijvloot steeds maar uit te breiden, stelt Futselaar (SP). Had het kabinet niet meer aan diplomatie op Europees niveau moeten doen, vraagt Bromet (GroenLinks).
Schouten erkent dat Nederland andere Europese landen onvoldoende bij de pulsvisserij heeft betrokken en niet genoeg oog heeft gehad voor kleinschalige visserij, bijvoorbeeld in Frankrijk. Dik (ChristenUnie) wil dat alsnog Europees draagvlak wordt gezocht, bijvoorbeeld door Europese onderzoekspartners te zoeken.
Nog geen definitief verbod
Het voorstel van het Europees parlement voor een totaalverbod per 1 juli 2021 dateert van januari 2019. Hoeveel pulskotters tot 2021 mogen uitvaren en hoeveel daarna, is nog onduidelijk. Dit hele probleem is het gevolg van EU-regelgeving, stelt Baudet (FvD), die pleit voor een nexit.
Een transitieperiode in aanloop naar een mogelijk verbod, maar ook wat ruimte voor onderzoek is volgens de minister het resultaat van de triloog tussen Europees Parlement, Europese Commissie en het EU-voorzitterschap. Omdat het Europees Parlement hierover nog moet stemmen en het daarna in de Europese Raad aan de orde komt, kan Schouten nog geen vergaande conclusies trekken.
Als het tot een verbod komt, moet Nederland dat aanvechten bij het Europees Hof, vindt Bisschop (SGP). Daarvoor is het nu te vroeg, reageert Schouten, maar het kabinet bestudeert alle mogelijkheden.
Chefsache
Ik twijfel niet aan de goede intenties, maar alle inspanningen hebben gefaald, zegt Moorlag (PvdA) over wat de minister in de EU heeft bereikt voor de pulsvisserij.
Omdat zij gelooft in stille diplomatie, stelde Schouten oud-landbouwminister Veerman aan als pleitbezorger voor de pulsvisserij. Met wie heeft Veerman eigenlijk gesproken, vraagt Weverling (VVD). Met niemand, concludeert Madlener (PVV): het was een slap charmeoffensief.
De pulsvisserij moet nu chefsache worden, vinden Geurts (CDA), Bisschop (SGP) en Baudet (FvD). De PVV vroeg al een jaar geleden om de bemoeienis van minister-president Rutte, memoreert Madlener (PVV).
Innovatiegelden
Omdat de sector het moeilijk heeft, is Dik (ChristenUnie) blij met de 15 miljoen die het kabinet vrijmaakt voor innovatie in de visserij. Dat is "een doekje voor het bloeden", zegt Baudet (FvD). Belastingverspilling, oordeelt Wassenberg (PvdD).
Futselaar (SP) wil dat met de Kamer nog kan meepraten over de besteding van die middelen. Weverling (VVD) wil voorkomen dat het geld wordt gebruikt om pulskotters weer om te bouwen tot traditionele boomkorschepen.
De innovatiegelden zijn bedoeld voor fundamenteel onderzoek, zegt Schouten. Ze worden ingezet in samenspraak met de vissers, ngo's en wetenschappers.
Aansluitend aan het debat werden drie ingediende moties verworpen: een motie van afkeuring, een motie van wantrouwen en een motie waarin om het aftreden van minister Schouten werd verzocht als het tot een verbod op pulsvisserij komt. Op 5 maart stemt de Kamer over de overige ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist