Kamer debatteert over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers

5 maart 2019, debat - Wat doet het kabinet om ervoor te zorgen dat meer zzp'ers zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? De Kamer bespreekt mogelijke maatregelen met minister Koolmees (Sociale Zaken).

Steeds meer mensen in Nederland zijn zzp'er. Wiersma (VVD) vindt dat positief: "Nederland is een echt ondernemersland". Bij dat ondernemerschap horen vrijheden, maar ook de verantwoordelijkheid om de eigen broek op te houden als het economisch tegenzit of als je ziek wordt, aldus de VVD'er.

Maar Van Brenk (50PLUS) en Smeulders (GroenLinks) wijzen op de schaduwzijde van de groeiende groep zzp'ers. Van alle werkenden blijken zzp'ers het grootste risico op armoede te lopen.

Dé zzp'er bestaat niet, betoogt de minister, maar hij is "zeer gemotiveerd" om het risico voor zzp'ers op armoede terug te dringen. Het kabinet wil kwetsbare zzp'ers beter beschermen, maar dat vergt volgens de minister "complexe wetgeving". Hij wil het bijvoorbeeld onmogelijk maken om langdurig zzp'ers in te huren tegen een laag tarief.

Verzekeraars

Werknemers zijn verplicht verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Zzp'ers kunnen een private arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar velen doen dat niet. En soms kúnnen ze het ook niet, omdat verzekeraars hen uitsluiten van zo'n verzekering, aldus Van Dijk (PvdA).

De minister voert gesprekken met verzekeraars, onder meer over voorlichting aan zzp'ers over de mogelijkheden om zich te verzekeren. Van Kent (SP) verwacht er weinig van: met verzekeraars kun je "babbelen tot je een ons weegt". Ook Heerma (CDA) wordt ongeduldig: steeds minder zzp'ers verzekeren zich, terwijl in het regeerakkoord staat dat het kabinet streeft naar een hogere verzekeringsgraad.

Van Brenk (50PLUS) vraagt aandacht voor de problemen van mensen die wél verzekerd waren maar geen uitkering meer krijgen na hun 65ste, omdat er in de polis van wordt uitgegaan dat ze op dat moment pensioengerechtigd zouden zijn.

Collectieve verzekering

Alle zzp'ers moeten een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen, vinden Van Brenk (50PLUS), Smeulders (GroenLinks), Van Kent (SP) en Van Dijk (PvdA). Dat gaat Van Weyenberg (D66) te ver. Hij wil zelfstandig ondernemers "liever verleiden dan verplichten" om zich goed te verzekeren.

Een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers zou een fundamenteel andere beleidskeuze zijn, reageert Koolmees. Het zou volgens de minister ook veel vragen van de uitvoering, want van werknemers zijn de gegevens bij de werkgever bekend, maar bij zzp'ers ligt dat ingewikkelder. Maar verder wil de minister "alles inzetten" om de verzekeringsgraad omhoog te brengen.

De Kamer stemt op 12 maart over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist