Kamer bespreekt wijziging van de Mediawet

10 december 2019, wetsvoorstel - De Kamer spreekt met minister Slob (Media) over zijn voorstel om de Mediawet te wijzigen.

De nieuwe concessieperiode van de NPO en de nieuwe erkenningperiode van de omroeporganisaties gaan niet op 1 januari 2021 in, maar op 1 januari 2022. Dat jaar uitstel wil de minister gebruiken voor de voorbereiding van een ingrijpender wijziging van de Mediawet om de Nederlandse publieke omroep sterker, wendbaarder en toekomstbestendiger te maken.

Mensen hebben op steeds meer manieren toegang tot informatie, ook via grote internationale mediaorganisaties. Om in dat veranderende medialandschap een belangrijke rol te kunnen blijven vervullen, is een versterking van de positie van de publieke omroep noodzakelijk, betoogt Slob.

Visie

Bosma (PVV) geeft zijn visie op het publieke omroepbestel: een "bizarre constructie die bakken vol geld kost, omslachtig is en leidt tot kantoorpolitiek". Hij hekelt het gebrek aan transparantie en de zelfverrijking bij de omroepen, die volgens hem ook geen afspiegeling van de samenleving zijn.

El Yassini (VVD) vraagt de minister om een reactie op het recente rapport van de Algemene Rekenkamer over de doelmatigheid van de publieke omroep. Die reactie zit al in het rapport, antwoordt Slob. Hij zegt uit te kijken naar het debat hierover, want "we moeten scherp letten op de doelmatigheid van de omroep".

De Kamer stemt op 17 december over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist