Kamer bespreekt wijziging Belastingplan 2021
10 december 2020, begroting - Staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) heeft het Belastingplan aangepast op het punt van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). De Kamer debatteert erover.
Met de BIK wil het kabinet bedrijven stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk in Nederland worden gebruikt. Maar er zouden onbedoeld ook buitenlandse bedrijfsmiddelen onder kunnen vallen. Dan zou de Nederlandse schatkist mogelijk honderden miljoenen moeten uitkeren voor buitenlandse investeringen. Dat wil Vijlbrief met zijn aanpassing voorkomen.
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de BIK voorlopig alleen op het niveau van een individuele vennootschap kan worden toegepast. Over de hantering van het begrip fiscale eenheid vraagt Vijlbrief toestemming aan de Europese Commissie. Als die daarmee akkoord gaat, wordt de BIK automatisch aangepast.
Mulder (PVV) was geen voorstander van de BIK, maar ziet het wetsvoorstel wel als een verbetering. Goed dat deze extra check wordt ingebouwd, vindt ook Omtzigt (CDA). Van Weyenberg (D66) spreekt van "een ongelukkige, maar wel verstandige procedure".
Oordeel Europese Commissie
Wat gebeurt er als de Europese Commissie het niet toestaat om het begrip fiscale eenheid in de BIK te hanteren? Een kwart van de investeringen komt dan niet in aanmerking voor de investeringskorting. Het daarmee vrijkomende budget wil Vijlbrief dan gebruiken om de kortingspercentages te verhogen. Laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt, zegt Lodders (VVD).
Als de Commissie niet akkoord gaat, mogen de kortingspercentages niet automatisch worden verhoogd, vinden Snels (GroenLinks) en Nijboer (PvdA). Vijlbrief zegt toe dat hij de Kamer zal informeren zodra de Commissie een oordeel heeft gegeven.
Wetgevingsproces
Onbehoorlijke wetgeving. Nijboer (PvdA) vindt dat de Kamer veel te weinig tijd heeft gehad voor een goede afweging. Ook Snels (GroenLinks) meent dat het proces inhoudelijk en procedureel "op zijn zachtst gezegd geen schoonheidsprijs verdient". Vijlbrief zegt toe dat hij begin 2021 een brief zal sturen over mogelijkheden om de behandeling van belastingplannen beter over het jaar te spreiden.
De Kamer stemt aansluitend aan het debat in met het wetsvoorstel.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct