Kamer bespreekt voorstel om partneralimentatie te verkorten

27 juni 2018, initiatiefwetsvoorstel - Van Oosten (VVD), Kuiken (PvdA) en Groothuizen (D66) willen de duur van de partneralimentatie verkorten. De Kamer bespreekt hun initiatiefwetsvoorstel.

De duur van de partneralimentatie is nu maximaal twaalf jaar. Dit wordt in de toekomst de helft van de duur van het huwelijk, zo regelen de initiatiefnemers, met een maximum van vijf jaar. Wel komt er een hardheidsclausule en zijn er enkele uitzonderingsgevallen.

Als huwelijken langer dan vijftien jaar hebben geduurd en de leeftijd van de alimentatiegerechtigde ten hoogste tien jaar lager is dan de AOW-leeftijd, wordt de duur van de partneralimentatie maximaal tien jaar. Bij huwelijken met kinderen jonger dan 12 jaar is de duur maximaal twaalf jaar. De alimentatieplicht eindigt als de onderhoudsplichtige voormalige echtgenoot de AOW-leeftijd bereikt.

Steun voor wetsvoorstel

Twaalf jaar partneralimentatie is nu wel heel lang voor mensen die niet meer met elkaar verbonden willen zijn, zegt Koopmans (VVD). Die lange duur is soms een zware belasting voor de partner die moet betalen. Bovendien wordt degene die alimentatie ontvangt, niet gestimuleerd om een baan te zoeken of om zich verder te ontplooien.

Korter, eerlijker en simpeler. Dat moeten volgens Raemakers (D66) de uitgangspunten zijn voor herziening van de duur van de partneralimentatie. Hij steunt op basis daarvan het initiatiefwetsvoorstel. Ook Kerstens (PvdA) is overwegend positief.

Markuszower (PVV) steunt het verkorten van de alimentatieduur. Maar hij vraagt zich wel af waarom het alleen voor nieuwe en niet voor oude gevallen geldt. Leidt dat niet tot rechtsongelijkheid?

Twaalf jaar is lang, zegt Van Toorenburg (CDA). Er valt volgens haar wel iets te zeggen voor het beperken de duur van de partneralimentatie. Wel suggereert zij om de leeftijdsgrens voor kinderen te verhogen naar 13, zodat de overgang van basisschool naar middelbare school goed verloopt. Maak er dan 15 jaar van, vult Van der Staaij (SGP) aan.

Rolverdeling man en vrouw

Gaat het wetsvoorstel niet uit van een ideale situatie waarin vrouwen en mannen werk en zorg eerlijk verdelen? Verschillende woordvoerders zijn kritisch op dit punt.

Rolpatronen hebben een grote invloed op de keuzes die mensen maken, zegt Buitenweg (GroenLinks). Vrouwen zorgen nog steeds vaker voor de kinderen dan mannen. Daarom is het volgens haar belangrijk om knelpunten voor het combineren van werk en zorg zo veel mogelijk weg te nemen.

De maatschappelijke realiteit is dat vrouwen vaker een deeltijdbaan hebben en minder vaak economisch zelfstandig zijn, betogen Van Nispen (SP) en Van der Graaf (ChristenUnie). Zij wijzen onder anderen op vrouwen van rond de 50 jaar met weinig werkervaring. Voor hen is het lastig om een baan te vinden. Ook Van Toorenburg (CDA) en Van der Staaij (SGP) vragen aandacht voor deze groep.

Hardheidsclausule

In schrijnende gevallen kan de duur van de partneralimentatie langer zijn, zo regelt het initiatiefwetsvoorstel. Kerstens (PvdA) vraagt zich af wie daar precies onder vallen. Geldt de hardheidsclausule bijvoorbeeld voor arbeidsgehandicapten, mensen zonder diploma en ouders die voor een gehandicapt kind zorgen?

De initiatiefnemers reageren op een later moment op de inbreng van de Kamer.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist