Kamer bespreekt spoedwet negatieve coronatest voor reizigers
7 januari 2021, wetsvoorstel - Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wijzigt de Wet publieke gezondheid om te regelen dat reizigers uit hoogrisicogebieden een negatieve coronatestuitslag moeten laten zien wanneer zij Nederland binnenkomen. De Kamer debatteert over het voorstel.
Reizigers uit hoogrisicogebieden die in Nederland arriveren moesten volgens de Wet publieke gezondheid al negatief getest zijn op het coronavirus. Maar de rechter vond de wettelijke basis onvoldoende voor zo'n gedwongen test. Gezien de ernst van de pandemie, past Grapperhaus de wet met spoed aan.
Alleen Kuzu (DENK) keert zich tegen het wetsvoorstel. Hij vindt dat in de bestrijding van de pandemie de grondrechten van burgers te zeer worden ingeperkt. De andere woordvoerders stemmen in met het voorstel. Wel zijn er veel vragen over de effectiviteit en de praktische uitvoering.
Effectiviteit
De negatieve testuitslag mag maximaal 72 uur oud zijn. Geeft dat wel voldoende garantie, vraagt Van Gerven (SP) zich af. Paternotte (D66) en Kuiken (PvdA) willen het mogelijk maken dat reizigers uit bepaalde gebieden ook bij aankomst moeten worden getest.
Een verplichte test bij aankomst heeft het risico in zich dat het dringende advies om vijf dagen in quarantaine te gaan minder wordt nageleefd, zegt Grapperhaus. Bovendien zou invoering van zo'n test een groot beroep doen om de beschikbare testcapaciteit. De test moet zo kort mogelijk voor vertrek worden afgelegd, maar een kortere maximumtermijn is voor sommige vertreklocaties lastig, denkt de minister.
Vliegverbod?
Moet er geen vliegverbod worden ingesteld voor risicogebieden als Zuid-Afrika, vraagt Kröger (GroenLinks). Van Raan (PvdD) betoogt dat vliegverboden het beste aansluiten bij het voorzorgsbeginsel. Hij ergert zich aan de aanbieding van vakantievluchten middenin de huidige pandemie. Niet noodzakelijke reizen worden dringend afgeraden, reageert Grapperhaus. Een vliegverbod voor bepaalde landen vindt hij niet effectief, ook verwijzend naar mogelijke omwegen die reizigers kunnen maken.
Praktijk
Van Dam (CDA) en Van Otterloo (50PLUS) zijn benieuwd naar de procedure als iemand zonder testuitslag op Schiphol arriveert. Hoe kan worden voorkomen dat mensen valse testuitslagen presenteren? Als mensen geen PCR-test kunnen ondergaan, moet volgens Van der Graaf (ChristenUnie) het resultaat van een vergelijkbare test volstaan.
Van der Staaij (SGP) vraagt aandacht voor mensen die vanwege schrijnende familieomstandigheden moeten reizen. Voor hen moet zijns inziens een uitzondering op de testverplichting mogelijk zijn.
Wie geen gelegenheid heeft gehad om een test te ondergaan, kan een beroep doen op de hardheidsclausule. Als iemand niet wíl worden getest, geeft hij daarmee aan geen prijs te stellen op vervoer naar Nederland, zegt Grapperhaus. De vervoerder krijgt een boete als hij deze mensen toch toelaat. Ook moet hij de authenticiteit van testverklaringen controleren.
Toekomst
Is de wet wel toekomstbestendig, vraagt Van Wijngaarden (VVD). Of moet er opnieuw een wijziging komen als sneltesten betrouwbaarder worden of als mensen met een vaccinatiebewijs aankomen? Op het moment dat het OMT andere tests valideert, worden die ook toegestaan, aldus de minister.
Hoewel "volksgezondheid mijlenver bovenaan staat", maakt Graus (PVV) zich ook zorgen over de concurrentiepositie van Schiphol als op andere luchthavens minder strenge regels gelden.
De Kamer stemt op 7 januari over het wetsvoorstel en de bij het debat ingediende moties.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct