Kamer bespreekt Raming 2021
8 juni 2020, begroting - Tijdens het jaarlijkse debat over de Raming bespreekt de Kamer haar begroting met Kamervoorzitter Arib. Ook reflecteert zij op haar eigen functioneren.
Net als andere Hoge Colleges van Staat heeft de Tweede Kamer een eigen begroting. Elk jaar bespreekt zij die in juni met de Kamervoorzitter, die samen met het Presidium het dagelijks bestuur van de Kamer vormt. Een goede traditie is dat de Kamer daarbij ook over haar eigen functioneren over het afgelopen jaar nadenkt.
Veel complimenten zijn er dit jaar voor de Kamerorganisatie, die in korte tijd coronaproof vergaderen mogelijk heeft gemaakt. Zij hebben volgens Arib "echt ontzettend hard gewerkt".
Voortgang parlementaire werkzaamheden
De coronacrisis luidde een roerige tijd in, ook voor de Kamer. Het parlementaire proces werd sterk afgeschaald. Veel activiteiten werden tijdelijk stilgelegd. Daarover leven veel vragen. Want de regering moet een parlementaire tegenmacht hebben, stelt Moorlag (PvdA), en dat was de afgelopen periode door allerlei beperkingen niet goed mogelijk.
Het Presidium stelde aan het begin van de corona-uitbraak dat het parlementaire proces onverkort doorgang moest vinden. Moeilijk te rijmen met het feit dat alle commissievergaderingen en -activiteiten tot nader order werden uitgesteld, vindt Sneller (D66). Dan leg je het parlementaire proces toch juist lam? Voorzitter Arib erkent dat dit ongemakkelijk voelde, maar benadrukt dat ook de Kamer zich aan de intelligente lockdown diende te conformeren.
Verschillende leden dragen alternatieven aan om het parlementaire werk toegankelijk te houden voor de burgers. Zo wil Özütok (GroenLinks) het mogelijk maken om digitaal petities aan te bieden. Onderzoek hoe de Kamer digitaal toegankelijk kan worden gemaakt voor bezoekers, stelt Moorlag (PvdA) voor.
Bezuinigen
Het land gaat door een moeilijke tijd: veel ondernemers hadden maanden geen inkomsten en velen raakten hun baan kwijt. Laten we daarom als Kamerleden ook een daad stellen, bepleit Van Nispen (SP). Hij wil de vergoedingen voor reiskosten, verblijf en de zogeheten "overige beroepskosten" schrappen. Die worden nu nog automatisch uitgekeerd. De SP-woordvoerder wil in plaats daarvan een sober declaratiesysteem.
De hoogte van onkostenvergoedingen en de voorwaarden waaronder die worden uitgekeerd, worden vastgesteld door de minister van Binnenlandse Zaken, licht Arib toe. Zij stelt Van Nispen voor om dit punt bij de minister aan de orde te stellen.
Verhuizing en renovatie
Het Kamercomplex is hard aan renovatie toe. Daarom zou de Tweede Kamer in de zomer van 2021 voor vijfenhalf jaar van het Binnenhof vertrekken. Het oude ministerie van Buitenlandse Zaken zou zolang als tijdelijke huisvesting moeten dienen. Maar is dat wel coronaproof, vraagt Ziengs (VVD) zich af, en kan die verhuizing doorgaan? Hij wil graag voor het zomerreces opheldering.
De Tweede Kamer is gebruiker van de gebouwen aan het Binnenhof, benadrukt Arib. De eigenaar van de panden is het ministerie van Binnenlandse Zaken. In een brief aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken heeft het Presidium inmiddels zijn zorgen geuit en aangedrongen op een besluit voor het begin van de zomer.
Integriteit
De Kamer heeft regels opgesteld voor de eigen integriteit. Toch worden die niet altijd nageleefd. Hoog tijd om te gaan handhaven, vindt Sneller (D66), want "de vrijblijvendheid van het bijhouden van onze registers holt de norm elke dag verder uit". Van der Molen (CDA) wijst erop dat de Kamer al meermalen op de vingers is getikt omdat ze geen sancties oplegt, terwijl dat wel kan. Ook hij wil dat er snel gehandhaafd wordt.
Het heeft vaak enorme impact als een Kamerlid in opspraak raakt, stelt Arib, ook op de andere Kamerleden. Integriteitsschendingen schaden het aanzien van de Kamer. Daarom is Arib is blij dat er inmiddels een gedragscode ligt, inclusief voorstellen voor toezicht en sancties. Zij hoopt dat die voorstellen nog tijdens deze zittingsperiode aangenomen worden.
De Kamer stemt op 16 juni over de Raming en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct