Kamer bespreekt Raming

3 juli 2017, wetsvoorstel - Hoe worden de middelen ingezet en wat zijn de prioriteiten? De Kamer bespreekt met Voorzitter Arib haar eigen begroting, de Raming.

Bij de bespreking van de Raming komen diverse onderwerpen aan de orde, van de informatiepositie van de Kamer en parlementaire instrumenten tot digitale veiligheid en de ambtelijke organisatie.

Informatiepositie

Om haar democratische rol goed te vervullen moet de Kamer over de juiste informatie beschikken. Veel woordvoerders doen daarom voorstellen om de informatiepositie te verbeteren.

  • Duisenberg (VVD): zet vaker rapporteurs in bij de bespreking van begrotingen en verantwoordingsstukken

  • Van Nispen (SP): verlaag de schadeloosstelling van Kamerleden met 10% en gebruik dat geld om extra onderzoekers en wetgevingsjuristen aan te stellen

  • Van Engelshoven (D66): geef briefings en rapporten niet te gemakkelijk het stempel "vertrouwelijk"

  • Bruins Slot (CDA): help Kamerleden om beter inzicht te krijgen in de grote informatiestroom, bijvoorbeeld via een motievolgsysteem dat registreert hoe het staat met de uitvoering

Transparantie en toegankelijkheid

Het is belangrijk dat burgers kunnen zien hoe de Kamer functioneert, zegt Özütok (GroenLinks). Op de website kan volgens haar inzichtelijker worden gemaakt hoe wetgevingstrajecten verlopen. Verder kan het ondertitelen van debatten de toegankelijkheid voor doven en slechthorenden verbeteren.

De bedoeling is dat meer debatten live ondertiteld gaan worden, verzekert Arib.

Parlementaire instrumenten

De Kamer moet ervoor oppassen dat haar eigen instrumenten niet bot worden, betoogt Duisenberg, die wijst op het grote aantal moties, schriftelijke vragen en dertigledendebatten. Hij suggereert om voortaan minimaal vijftig leden een debat te laten aanvragen en om debatten van de agenda te schrappen als ze niet binnen en maand zijn gevoerd.

Als Kamer moeten we zuinig met onze instrumenten omgaan, zegt de Voorzitter. Maar het is volgens haar aan de Kamerleden zelf om dat in te vullen.

Kleine fracties

Kleine fracties komen te weinig aan bod, vindt Öztürk (DENK). Hij stelt voor om elke fractie jaarlijks minimaal twee mondelinge vragen te laten stellen. Ook zouden kleine fracties een roulerende plek moeten krijgen in het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer.

De kleine fracties hebben wel degelijk een vertegenwoordiger in het Presidium, zegt Arib, namelijk de heer Voordewind van de ChristenUnie.

Digitale veiligheid

Ook de Kamer kan slachtoffer worden van cyberaanvallen. Verbetering van de digitale veiligheid moet daarom hoge prioriteit krijgen, vinden verschillende woordvoerders. Van Engelshoven vraagt om een briefing over de maatregelen die worden genomen.

Onder andere een team van experts, een cursus voor Kamerleden en medewerkers, en een bewustwordingscampagne moeten ervoor zorgen dat informatie beter wordt beveiligd, zegt Arib.

Ambtelijke organisatie

Het recente vertrek van twee topambtenaren uit het managementteam roept vragen op bij verschillende woordvoerders, ook over de rol van Arib. Met name Öztürk is kritisch: gaat de Voorzitter wel goed om met het personeel?

De organisatie moet zakelijker en professioneler worden, betoogt Arib, zodat de ondersteuning van Kamerleden verbetert. Er zijn belangrijke stappen gezet, die leiden tot de reorganisatie van verschillende diensten. De evaluatie van de managementstructuur maakt volgens haar duidelijk dat aanpassingen nodig zijn.

Medewerkers van de Kamer moeten zo veel mogelijk in vaste dienst zijn, vinden Van Nispen en Özütok. Een deel van de schoonmakers wordt nu bijvoorbeeld ingehuurd bij een extern bedrijf. Na afloop van het lopende contract zullen die waarschijnlijk in dienst komen van het Rijk, reageert Arib.

De Kamer stemt 6 juli over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Bekijk het debat via Debat Gemist