Kamer bespreekt petitie "Red de zorg"
3 september 2015, debat - De breed gesteunde petitie "Red de zorg" leidt tot veel kritische vragen aan staatssecretaris Van Rijn (Welzijn). Deze noemt de petitie "een teken van betrokkenheid en bezorgdheid, maar ook een opdracht".
De ruim 700.000 ondertekenaars van de FNV-petitie maken zich zorgen over de hervormingen en de miljardenbezuinigingen in de zorg. Volgens "de zorgsprookjes" zou het allemaal beter worden, maar het resultaat is één grote afbraak, concludeert Leijten (SP), die meent dat er veel te veel op de zorg bezuinigd wordt. Daarin vindt zij Voortman (GroenLinks), Dik (ChristenUnie) en Krol (50PLUS) aan haar zijde. Volgens Keijzer (CDA) gaan de hervormingen veel te snel. Agema (PVV) noemt de petitie zelfs "één grote motie van wantrouwen". Coalitiegenoten PvdA en VVD benadrukken juist de noodzaak van hervormingen om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden.
Noodzaak van hervormingen benadrukt
De hervormingen van het kabinet zijn volgens Potters (VVD) noodzakelijk om de mens in de zorg centraal te kunnen stellen. "Wij zijn trots op de verzorgingsstaat die wij opgebouwd hebben, maar die was wel aan onderhoud toe", aldus Van Dijk (PvdA). Bergkamp (D66) beaamt dat hervormingen tot een betere en houdbare zorg moeten leiden, maar ziet ook dat de uitvoering vaak te wensen overlaat. "Het is mooi dat de regering van systemen naar mensen wil, maar heeft de staatssecretaris de mens niet uit het oog verloren?", vraagt Keijzer zich af.
Vragen over ontslagen en lonen in de sector
Veel mensen willen liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, stelt Van Rijn. Daardoor verdwijnen er veel plekken in verzorgingshuizen. Krol wijst erop dat het CBS heeft voorgerekend dat er 65.000 banen verdwijnen. Wat gaat de staatssecretaris doen aan alle ontslagen en aan de neerwaartse spiraal in de lonen?, wil Voortman weten. Er moet een eind komen aan "de loondump" in de huishoudelijke hulp, vindt Dik. Van Dijk bepleit "eerlijk werk voor een eerlijk loon". Leijten vraagt Van Rijn om een wettelijk vastgesteld minimumuurloon voor huishoudelijke zorg, maar de staatssecretaris beperkt zich liever tot een niet-verplichte norm.
De Kamer stemt 8 september over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.