Kamer bespreekt ontwikkelingen rondom het coronavirus
9 december 2020, debat - De Kamer debatteert opnieuw over de aanpak van het coronavirus. Dit keer met een afvaardiging van vijf ministers uit het kabinet.
De Kamer spreekt net als in eerdere coronadebatten met minister-president Rutte en voor de medische kant met de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg). Daarnaast zijn dit keer ook de ministers Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aanwezig om vragen over de economische steunpakketten te beantwoorden.
December
Het aantal besmettingen gaat minder snel omlaag dan gehoopt en loopt zelfs een beetje op. Daardoor kan er helaas alleen "gezelligheid in kleine kring" zijn met kerst en oud en nieuw, zegt Rutte.
Zorg er nou voor dat we niet weer van die veel te drukke Black Fridaytaferelen krijgen als mensen hun decemberinkopen gaan doen, zegt Asscher (PvdA). Rutte antwoordt dat het kabinet hiervoor een plan van aanpak maakt met de veiligheidsregio's en de burgemeesters.
Vaccineren
Vaccinatie is de beste troef die we in handen hebben om afscheid te nemen van deze verschrikkelijke crisis, stelt minister De Jonge. Maar over hoe dat vaccineren in de praktijk gaat lopen, leven nog veel vragen in de Kamer.
Is de logistiek goed georganiseerd, vraagt Jetten (D66). En is er voldoende personeel om de vaccinaties te zetten, wil Heerma (CDA) weten. Klaver (GroenLinks) wil niet dat de inzet van GGD'ers die gaan prikken ten koste gaat van de testcapaciteit.
Segers (ChristenUnie) vraagt naar de volgorde van de te vaccineren doelgroepen. De Jonge antwoordt dat ervoor gekozen is om de kwetsbaren en de mensen die voor hen zorgen als eerste te beschermen, gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad.
Dat er vanwege het vaccin hoop gloort, maakt misschien wel dat mensen zich minder goed aan de regels gaan houden, vreest Dijkhoff (VVD). "Een soort we-zijn-er-bijnagevoel kunnen we ons inderdaad niet veroorloven", zegt De Jonge, want de komende maanden zijn er nog niet genoeg mensen gevaccineerd om de maatregelen los te laten.
Van Esch (PvdD) wijst op het belang van een betere basisgezondheid om weerbaarder te zijn tegen corona. Marijnissen (SP) vraagt aandacht voor de amateursport. Minister Van Ark erkent dat dit belangrijke vormen van preventie zijn en meldt dat het kabinet daarmee bezig is.
Horeca
Veel woordvoerders maken zich zorgen over de horeca en hopen dat een, al dan niet gedeeltelijke, heropening mogelijk is. Anders gaan bedrijven massaal failliet, waarschuwt Van Haga (FvD).
Wilders (PVV) denkt dat opening van de horeca tot minder besmettingen zal leiden omdat mensen dan niet meer thuis samenkomen. Maar dat is volgens Rutte op dit moment niet mogelijk omdat er anders te veel bewegingen en contactmomenten zijn. Dijkhoff (VVD) vindt dat je die ondernemers geen valse hoop moet geven door te zeggen dat ze al open zouden kunnen.
Volgens Krol en Sazias (50PLUS) kunnen restaurants die coronaproof kunnen draaien veilig open, en Azarkan (DENK) vindt dat de daghoreca best open kan. Ook Jetten (D66) roept het kabinet op te kijken naar wat er wel kan: het is niet alles open of alles dicht.
Minister Wiebes schetst de toekomst van field labs: experimenten van hoe het wél kan. Voor restaurants lijkt heropening mogelijk als de aantallen besmettingen laag genoeg zijn, maar voor de natte horeca en evenementen is het ingewikkelder. Toch worden ook daar plannen voor gemaakt, zegt Wiebes. Hij hoopt dat er snel met experimenten begonnen kan worden.
Steunpakket
Kamerbreed is er steun en waardering voor de uitbreiding van het economische steunpakket, al is het natuurlijk beter als ondernemers zelf hun geld kunnen verdienen, zegt Klaver (GroenLinks).
Wilders (PVV) vindt de tegemoetkoming in de vaste lasten voor ondernemers niet hoog genoeg, maar volgens Wiebes is de afgesproken 70% "ordentelijk".
Minister Koolmees licht de TONK toe, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Er is 130 miljoen uitgetrokken voor mensen die nu nergens aanspraak op kunnen maken, bijvoorbeeld zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen.
Sazias (50PLUS) benadrukt dat de oproep tot thuiswerken beter moet worden nageleefd. Koolmees zegt dat 70% van de mensen die thuis kunnen werken dat ook doen, maar erkent dat het nog beter kan. Hij heeft daar overleg over met de sociale partners.
Jongeren
Heerma (CDA), Segers (ChristenUnie) en Stoffer (SGP) zijn blij dat het kabinet geld uittrekt voor jongeren, want ook voor hen is dit een zware tijd. Sportieve en culturele activiteiten kunnen hen helpen om de maatregelen vol te houden.
Jetten (D66) vraagt om perspectief op heropening van onderwijsinstellingen. Rutte antwoordt dat er nu al best wat mogelijk is en roept instellingen op om creatief te zijn, bijvoorbeeld door leegstaande theaters te gebruiken.
De Kamer stemt op 15 december 2020 over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct