Kamer bespreekt ontwikkelingen rondom het coronavirus

4 november 2020, debat - De regering neemt weer nieuwe maatregelen om de druk op de zorg door coronabesmettingen te verminderen. De Kamer debatteert met premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg).

Sinds de maatregelen van 14 oktober is het aantal nieuwe besmettingen weliswaar gedaald, maar dat gaat niet snel genoeg. Daarom heeft het kabinet op 3 november extra maatregelen aangekondigd voor de duur van twee weken. Die worden besproken in dit debat.

Wat wel, wat niet?

Het kabinet sluit musea, theaters, seksclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken voor twee weken. Maar waarom mogen de Ikea en de Primark wel open blijven, vraagt Jetten (D66), want daar kun je echt minder goed afstand houden dan in een museum.

Klaver (GroenLinks) vindt het zorgelijk dat buurthuizen en bibliotheken dicht gaan, omdat het voor mensen plekken zijn waar ze toegang hebben tot internet, maar ook tot hulpverlening.

Rutte onderschrijft het belang van buurthuizen en bibliotheken, maar het kabinet wil met deze maatregelen reisbewegingen en contactmomenten voorkomen, legt hij uit. Winkels kunnen volgens hem open blijven, net als tijdens de eerste golf, maar wel alleen met een goed deurbeleid.

Testen

Om grip op het virus te houden is testen heel belangrijk. Marijnissen (SP) en Asscher (PvdA) dringen opnieuw aan op voldoende testcapaciteit. De Jonge antwoordt dat die nog steeds wordt uitgebreid. Daardoor komt er binnenkort ook ruimte om mensen zonder klachten te testen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek en de corona-app.

Dijkhoff (VVD), Sazias (50PLUS) en Krol zijn bezorgd over de commerciƫle teststraten. Gebruiken zij wel de juiste testen en komen de positieve uitslagen wel bij de GGD? Op zich zijn ze een welkome aanvulling, vindt De Jonge, maar ze moeten wel aan de randvoorwaarden voldoen.

Zorg

Marijnissen (SP) maakt zich zorgen over de werknemers in de zorg. Samen met Wilders (PVV) roept zij het kabinet opnieuw op om de aangenomen motie over hogere zorgsalarissen uit te voeren en iets te doen aan het personeelstekort in de zorg.

Focus niet alleen op de situatie in de ziekenhuizen, zeggen Kuzu (DENK) en Van der Staaij (SGP), maar heb ook oog voor de thuiszorg, de wijkverpleging, de verpleeghuiszorg en de huisartsen.

Wilders (PVV) pleit voor het inrichten van "een nationale reserve voor crisiszorg", zodat bij een volgende crisis of ramp de reguliere zorg ontzien kan worden. Ook Van Haga is voorstander van een "grotere crisiscapaciteit".

Van Kooten vraagt minister Van Ark nogmaals de aanvraagtermijn voor de zorgbonus te verlengen, zodat iedereen die er recht op heeft die bonus ook echt kan krijgen. Maar de minister denkt dat de eerder geboden verruiming al voldoende ruimte heeft gegeven.

Om een volgende pandemie te voorkomen is het volgens Ouwehand (PvdD) vooral belangrijk om te werken aan een betere basisgezondheid van mensen, en om iets te doen aan de schaal waarop we dieren houden in Nederland.

Sociaal

We zitten niet alleen met een volksgezondheidscrisis, maar ook met een sociale crisis, zegt Asscher (PvdA). Corona treft mensen die het al moeilijk hebben zwaarder. Hij roept het kabinet op om de wijken in te gaan, mensen voor te lichten en te helpen. Ook waarschuwt hij voor het ontstaan van een coronagerenatie.

Rutte antwoordt dat het kabinet met crisisbanen iets voor het onderwijs wil doen en dat de Onderwijsministers bezig zijn met de aanpak van onderwijsachterstanden.

We moeten goed voor elkaar zorgen, in het bijzonder voor mensen die eenzaam zijn, vindt Segers (ChristenUnie). Hij wijst op initiatieven van kerken en organisaties die er willen zijn voor mensen, juist ook richting kerst.

De Jonge wil graag samenwerken met kerken, gemeenten en ouderenorganisaties. Als het kabinet over twee, drie weken meer zicht heeft op wat er mogelijk is rond de feestdagen, wil hij hier in een brief op terugkomen.

Perspectief

Heerma (CDA) ziet het gevaar van moedeloosheid en vindt het net als Jetten (D66) en Klaver (GroenLinks) van belang om perspectief te bieden, anders wordt het "een lange winter". Ze hopen dat er met sneltesten meer mogelijk wordt op een veilige manier. Op die manier kan de samenleving meer ruimte krijgen.

De Kamer stemt meteen na het debat over een motie van Klaver (GroenLinks) en een motie van Van der Staaij (SGP), en op 10 november over de overige tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook