Kamer bespreekt implementatie Europese regelgeving in gas- en elektriciteitsmarkt
11 februari 2020, wetsvoorstel - Met een wijziging van de Elektriciteitswet en de Gaswet wil minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) Europese regelgeving in de Nederlandse wet verankeren.
Meer internationale samenwerking, meer Europese solidariteit, het voorkomen van elektriciteitscrises en het vergroten van de leveringszekerheid. Dat zijn enkele doelen van de wetswijziging die minister Wiebes voorstelt.
Met deze wetswijziging verbeteren we de interne markt van de Europese Unie op het gebied van gas en elektriciteit, zegt Harbers (VVD). Maar hij en de andere woordvoerders uiten ook enkele zorgen.
Risicoparaatheid en noodsituaties
Landen moeten voortaan "risicoparaatheidsplannen" opstellen. Dat zijn nationale crisisplannen om een elektriciteitscrisis te helpen voorkomen en de effecten te beperken. Zo'n plan heeft "impact op alle inwoners en alle bedrijven van dit land", zegt Moorlag (PvdA). Wordt de Tweede Kamer wel bij de totstandkoming betrokken? De minister zegt toe het nationale plan naar de Kamer te sturen.
De risicoparaatheid bij storingen mag volgens Harbers (VVD) de nationale leveringszekerheid niet aantasten. Wiebes stelt dat Nederland in geval van nood bijstand verleent aan een ander land, maar dat dit er nooit toe mag leiden dat Nederland zelf in een noodsituatie komt.
Solidariteit en groeipijnen
Beckerman (SP) vraagt hoe het zit met de beoogde solidariteit tussen landen. Kan Nederland bijvoorbeeld verplicht worden om meer gas te winnen als er in een andere lidstaat een gastekort is? Zo ja, komt dan de afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld in gevaar? Dat is niet het geval, zegt Wiebes: "Wij gaan de gaswinning uit Groningen gewoon beƫindigen. Punt."
Het Nederlandse stroomnet kampt met "groeipijn", zegt Sienot (D66): de netcapaciteit is op dit moment te laag en daar moeten oplossingen voor worden gezocht. De minister schaart zich achter zijn oproep.
Marktintegratie en energietransitie
ACER, het Europese agentschap voor de samenwerking op energiegebied, gaat nationale regelgevingen coƶrdineren om energiemarkten te integreren. Kops (PVV) vraagt zich af of het wel zin heeft om energiemarkten te integreren als Belgische en Duitse huishoudens op gas worden aangesloten terwijl Nederlandse huishoudens straks van het gas af moeten.
Van der Lee (GroenLinks) maakt zich druk over de kosten die de klant moet maken om van het gasnetwerk af te gaan, bijvoorbeeld als hij gasloos wil wonen. Deze afsluitkosten komen onder de huidige wet- en regelgeving volledig voor rekening van de klant. Van der Lee wil de kosten fiftyfifty delen tussen klant en netbeheerder. Hij stelt voor om dat bij deze wetswijziging alsnog te regelen.
Kan deze wetswijziging negatieve effecten hebben op de energietransitie in Nederland? Dat vraagt Mulder (CDA) zich af. Die effecten zijn er naar mijn weten niet, zegt minister Wiebes.
De Kamer stemt op 18 februari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist